Προσοχή στα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών

Οι κεντρικοί τραπεζίτες πληρώνονται για να ανησυχούν. Όμως όταν οι ανησυχίες τους εκφράζονται δημόσια, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν. Τόσο ο Alan Greenspan, ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές των επενδύσεων με υψηλό δείκτη ρίσκου είναι υπερβολικά υψηλές σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα.

του Philip Coggan

Οι κεντρικοί τραπεζίτες πληρώνονται για να ανησυχούν. Όμως όταν οι ανησυχίες τους εκφράζονται δημόσια, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν.

Τόσο ο Alan Greenspan, ο πρώην πρόεδρος της Federal Reserve, όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν προειδοποιήσει για το χαμηλό επίπεδο των premiums στις επενδυτικές κατηγορίες με ρίσκο.

Με άλλα λόγια, οι τιμές των επενδύσεων με υψηλό δείκτη ρίσκου είναι υπερβολικά υψηλές σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα. Και παρά την πρόσφατη διόρθωση στις διεθνείς αγορές, προειδοποιεί η βρετανική κεντρική τράπεζα στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο της, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.

Η Τράπεζα τονίζει ότι η άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εφέτος οφείλεται κατά πολύ σε αύξηση των πραγματικών αποδόσεων και όχι σε πληθωριστικές προσδοκίες. Σύμφωνα με τη θεωρία, μια αύξηση στα πραγματικά επιτόκια θα έπρεπε να οδηγεί σε πτώση των τιμών των επενδυτικών κατηγοριών με αυξημένο ρίσκο, αλλά αυτό δεν παρατηρήθηκε πριν το Μάιο.

Το ξεπούλημα του Μαΐου και του Ιουνίου έχει οδηγήσει τις τιμές πολλών επενδυτικών κατηγοριών στα επίπεδα που διαμορφώνονταν στις αρχές του έτους. Με άλλα λόγια, τα premium επενδυτικού κινδύνου παραμένουν στα ίδια επίπεδα αλλά η επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης υποχώρησης έχουν ενισχυθεί, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς η έκθεση στο ρίσκο φαίνεται αυξημένη σε ολόκληρο το σύστημα.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόσφατο ξεπούλημα θα μπορούσε να θεωρηθεί υγιής ένδειξη εάν προβλημάτιζε τους επενδυτές για τα ρίσκα που αναλαμβάνουν. Όμως η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είναι τόσο αισιόδοξη. ”Η άποψη για τους εμπλεκόμενους στις αγορές παραμένει ότι η διόρθωση είναι περιορισμένη στην τιμή του επενδυτικού κινδύνου και αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν οδηγήσει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, σε θεμελιώδη επανεξέταση των μεσοπρόθεσμων στρατηγικών ρίσκου”, αναφέρει.

Η Τράπεζα τονίζει ότι οι προηγούμενες βραχύβιες αναταραχές στις αγορές έτειναν να ισχυροποιούν την αντίληψη για τη σταθερότητα του συστήματος και ενθάρρυναν την αναζήτηση υψηλότερου ρίσκου.

Αυτό εγείρει ένα δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες: η επιτυχία τους στην μείωση της μεταβλητότητας στις οικονομίες έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο, ενισχύοντας πιθανότατα την χρηματοοικονομική μεταβλητότητα.

Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς στην αντίληψη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προσέχουν τις ”φούσκες” στις αγορές και να προσπαθούν να τις αντιμετωπίζουν με αυξήσεις επιτοκίων πριν γίνουν επικίνδυνες.

Όμως ο George Cooper της JP Morgan προειδοποιεί τις κεντρικές τράπεζες ότι θα πρέπει να ανησυχούν για ένα ακόμη ρίσκο: το ενδεχόμενο υπερβολών στη σύσφιξη νομισματικής πολιτικής όταν οι υψηλές τιμές των επενδυτικών επιλογών έχουν ήδη αναγκάσει τους καταναλωτές σε υπερβολικό δανεισμό.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v