Οι επενδυτές, ο φόβος και η πραγματικότητα

Οι επενδυτές φαίνονται να είναι σχετικά καθησυχασμένοι για τα γεωπολιτικά ρίσκα στην παρούσα φάση. Ίσως, σε έναν κόσμο ειδήσεων επί 24ώρου βάσεως, να έχουν αποκτήσει ανοσία στα τρομολαγνικά σενάρια. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αποδεικνύεται ότι οι πρώιμοι φόβοι των αγορών είναι χειρότεροι από την... πραγματικότητα.

του Philip Coggan

Η ανθεκτικότητα των κεφαλαιαγορών δοκιμάστηκε την Τετάρτη. Η είδηση ότι η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε επτά πυραύλους προκάλεσε υποχώρηση στο χρηματιστήριο του Τόκιο και στο γεν και κάποιες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά οι απώλειες στις μετοχές περιορίστηκαν περίπου στο 1%.

Σαφώς βοήθησε το γεγονός ότι η προοπτική εκτόξευσης πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα πλανάτο εδώ και εβδομάδες. Παράλληλα, το γεν ενδέχεται να στηρίχθηκε και από πλειάδα δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Όμως οι επενδυτές φαίνονται να είναι σχετικά καθησυχασμένοι για γεωπολιτικά ρίσκα στην παρούσα φάση. Στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, αυτό ενδέχεται να συμβαίνει διότι η εκτόξευση πυραύλων αντιμετωπίζεται ως προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή -το διπλωματικό αντίστοιχο του κλάματος ενός μωρού. Επιπροσθέτως, οι εκτοξεύσεις δεν θεωρούνται επιτυχημένες. Σε αντίθεση με προηγούμενες δοκιμές το 1998, κανένας πύραυλος δεν πέρασε πάνω από την Ιαπωνία.

Ο δεύτερος μεγάλος πονοκέφαλος στην παρούσα φάση είναι η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί τι premium προσθέτει στην πετρελαϊκή τιμή αυτό το ζήτημα, αλλά εν μέρει είναι ο λόγος που ο ”μαύρος χρυσός” παραμένει πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα που σπάνια αναφέρεται στις εκθέσεις των αναλυτών ως καθοριστικός παράγοντας για μετοχές και ομόλογα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επενδυτές θεωρούν πως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εμπλακεί τόσο πολύ στο Ιράκ, δεν αντέχουν να κινηθούν στρατιωτικά εναντίον και δεύτερης χώρας της Μέσης Ανατολής. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικής ενέργειας είναι μακρινό.

Στην πραγματικότητα, η νόρμα τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο φόβος για τα γεωπολιτικά ρίσκα είναι χειρότερος από την πραγματικότητα. Ένα μεγάλο ράλι στις αγορές ξεκίνησε λίγο πριν την επέμβαση στο Ιράκ το 1991. Η μεγάλη διόρθωση στις αγορές που ακολούθησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 δεν επαναλήφθηκε σε ανάλογες ενέργειες στο Μπαλί, τη Μαδρίτη ή το Λονδίνο.

Πρόκειται για εφησυχασμό των επενδυτών ή απλά για την αναγνώριση ότι οι οικονομικές επιπτώσεις των τρομοκρατικών ενεργειών είναι βραχυπρόθεσμες; Ίσως, σε έναν κόσμο ειδήσεων επί 24ώρου βάσεως, οι επενδυτές έχουν αποκτήσει ανοσία στα τρομολαγνικά σενάρια μετά την αποτυχία επιβεβαίωσης φόβων όπως για τον ιό της χιλιετίας και τη γρίπη των πτηνών.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v