Επιστρέφει η αισιοδοξία των επενδυτών;

Οι κεφαλαιαγορές δείχνουν σημάδια επιστροφής στους φυσιολογικούς ρυθμούς μετά τις ”καταιγίδες” του Μαΐου και του πρώτου μισού του Ιουνίου. Σαφώς, η πεποίθηση των επενδυτών ότι το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων στις ΗΠΑ πλησιάζει, έχει διατελέσει ρόλο στην ανάκτηση διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Όμως, έχει επιστρέψει η αισιοδοξία στις αγορές;

του Philip Coggan

Οι κεφαλαιαγορές δείχνουν σημάδια επιστροφής στους φυσιολογικούς ρυθμούς μετά τις ”καταιγίδες” του Μαΐου και του πρώτου μισού του Ιουνίου. Ο δείκτης ρίσκου της UBS, ο οποίος εξετάζει παράγοντες όπως η μεταβλητότητα και τα spread των ομολόγων, έχει μετακινηθεί από το εύρος στο οποίο συνιστάται αποφυγή ρίσκου.

Όμως υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι οι επενδυτές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους. Οι ασιατικές ισοτιμίες, στις οποίες σημειώθηκε ξεπούλημα το Μάιο, βρίσκονται πλέον σε υψηλά πολλών εβδομάδων. Το αμερικανικό δολάριο, το οποίο φαινόταν να επωφελείται από ροές λόγω καθεστώτος ”ασφαλούς λιμένα” τις τελευταίες εβδομάδες, επιστρέφει στην τάση υποχώρησης έναντι του ευρώ.

Επιπροσθέτως, ο χρυσός, ο οποίος είχε υποχωρήσει έως και τα 543 δολάρια την ουγκιά στα μέσα Ιουνίου, φαίνεται να καθιερώνεται και πάλι πάνω από τα 600 δολάρια. Παραδοσιακά, ο χρυσός θεωρείται επενδυτική κατηγορία ”ασφαλούς λιμένα” αλλά αυτή τη φορά οι κινήσεις του εξηγούνται μόνο με κερδοσκοπικά κριτήρια.

Σαφώς, η πεποίθηση των επενδυτών ότι το τέλος της σύσφιξης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ πλησιάζει έχει διατελέσει ρόλο στην επανάκτηση διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Το Μάιο, οι αγορές είχαν αρχίσει να ανησυχούν ότι η Fed θα υπερβάλλει, στέλνοντας την αμερικανική αλλά και τις διεθνείς οικονομίες σε ύφεση.

Όμως, ενώ οι επενδυτές έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι για το ανώτατο επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων, διαφαίνεται νευρικότητα στις προσδοκίες τους για την παγκόσμια νομισματική πολιτική. Τα επιτόκια της ευρωζώνης προβλέπεται πλέον ότι θα φτάσουν στο 4% έως το τέλος του 2007, ενώ στις αρχές του έτους, οι αγορές προέβλεπαν ανώτατο επίπεδο στο 3,25%. Στην Ιαπωνία, οι προβλέψεις για τα επιτόκια έχουν ενισχυθεί, από το 0,8% στο 1,4%.

Υπάρχουν δυο τρόποι να εξετάσει κανείς αυτή τη μεταβολή. Ο πρώτος είναι ότι πραγματοποιείται εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας, με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να επιβραδύνεται και να ανακάμπτει η δραστηριότητα σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Η δεύτερη άποψη που μπορεί να προκύψει είναι ότι εάν η αμερικανική οικονομία οδεύει προς επιβράδυνση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα πρέπει να ρισκάρουν να προχωρήσουν σε εκτεταμένη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.

Είναι σαφές πως στην παρούσα φάση, οι επενδυτές επιλέγουν την πιο αισιόδοξη άποψη. Τα μισθολογικά στοιχεία της Παρασκευής θα δείξουν κατά πόσο έχει πραγματικά επιστρέψει η αισιοδοξία. Εάν το κλίμα έχει ανακάμψει, τόσο μια αδύναμη μέτρηση (που θα υποδηλώνει ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια) όσο και μια ισχυρή μέτρηση (που θα δείχνει ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή) θα εκληφθούν ως θετικό σημάδι.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v