Lex: Η καταλληλότερη διασπορά επενδύσεων

Στην παρούσα φάση, μια οικονομική επιβράδυνση, η οποία θα επιδεινωθεί και από την συντονισμένη απόσυρση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, δείχνει ισχυρότερο ενδεχόμενο από μια σημαντική πληθωριστική απειλή. Ο Lex των Financial Times εξετάζει ποια είναι η πιο κατάλληλη διασπορά επενδύσεων σε αυτό το νέο, περισσότερο αβέβαιο περιβάλλον.

Η Χρυσομαλλούσα (Goldilocks) είναι ένα παραμύθι αλλά η πίστη στην οικονομική του εκδοχή φαίνεται ότι δύσκολα κλυδωνίζεται.

Η μείωση του επενδυτικού ρίσκου προκάλεσε την υποχώρηση των αγορών το Μάιο και τον Ιούνιο. Όμως οι επενδυτές διατηρούν μια διάθεση για επενδύσεις που συνάδουν με το ενδεχόμενο συνεχιζόμενης ισχυρής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού -το ”ούτε υπερβολικά κρύο, ούτε πολύ καυτό” σενάριο Goldilocks.

Ωστόσο, το μακροοικονομικό υπόβαθρο έχει μεταβληθεί. Σύμφωνα με τα λόγια της ίδιας της Federal Reserve, η αμερικανική οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε πρόσφατα και παραμένουν κάποιοι πληθωριστικοί κίνδυνοι.

Στην παρούσα φάση, μια οικονομική επιβράδυνση, η οποία θα επιδεινωθεί και από την συντονισμένη απόσυρση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, δείχνει ισχυρότερο ενδεχόμενο από μια σημαντική πληθωριστική απειλή. Όμως, ποια θα ήταν η πιο κατάλληλη διασπορά επενδύσεων σε αυτό το νέο, πιο αβέβαιο περιβάλλον;

Πρώτον, ενίσχυση της ποσόστωσης του ρευστού.

Δεύτερον, μείωση της έκθεσης σε επενδυτικές κατηγορίες με υψηλό επενδυτικό ρίσκο, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, ώστε να αντανακλάται το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης. Παράλληλα, θα πρέπει να μειωθεί η διασπορά στους κλάδους πετρελαίου και βασικών μετάλλων. Ο χρυσός, ωστόσο, ενδέχεται να συνεχίσει να επωφελείται από την αναμενόμενη περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα ”θυσιαστεί” για ισορροπήσει το αμερικανικό ισοζύγιο πληρωμών.

Τρίτον, μείωση της ποσόστωσης σε μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών, ιδίως σε περιφέρειες ιδιαίτερα εξαρτημένες από τις εξαγωγές, όπως η Ιαπωνία. Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι υπερβολικά υψηλές και η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών παράσχει στήριξη. Όμως η εταιρική κερδοφορία βρίσκεται κοντά στο ανώτατο σημείο του κύκλου. Οι επενδυτές ίσως δεν είναι έτοιμοι να αποδεχτούν υψηλότερα Ρ/Ε καθώς θα επιβραδύνεται η αύξηση των κερδών.

Τέταρτον, τα αμερικανικά επιτόκια φαίνεται ότι θα φτάσουν τελικά στο 5,5%. Σε αυτό το σημείο, με την καμπύλη αποδόσεων να παραμένει στάσιμη ή οριακά ανεστραμμένη, η έκθεση στα 10ετή κρατικά ομόλογα θα πρέπει να ενισχυθεί. Ταυτόχρονα, συνίσταται ουδέτερη στάση στα ιαπωνικά και τα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Τι ρίσκα ενέχει αυτή η στρατηγική; Μέχρι στιγμής, τα αμερικανικά επιτόκια φαίνεται δύσκολο να φτάσουν έως το 6%. Όμως είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά σε ολοκλήρωση της μακράς περιόδου κατά την οποία η Κίνα εξήγαγε αντιπληθωρισμό. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο πληθωρισμός και όχι η ανάπτυξη θα είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει τη διασπορά των επενδύσεων.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v