Ακόμη ένα δύσκολο εξάμηνο στο 2006;

Παρά την πρόσφατη ”βουτιά” των τιμών των εμπορευμάτων, τα μέταλλα και οι μετοχές των μεταλλουργικών εταιριών ήταν οι κλάδοι με τις καλύτερες αποδόσεις στις διεθνείς αγορές κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι τεχνολογίας και λιανεμπορίου. Τι προκάλεσε το ξεπούλημα του δευτέρου τριμήνου και τι μας επιφυλάσσει το δεύτερο εξάμηνο.

του Philip Coggan

Ένα πρώτο εξάμηνο που υποσχόταν τόσα πολλά στους επενδυτές κατέληξε εντελώς απογοητευτικό. Ο δείκτης MSCI World ενισχύεται κατά μόλις 1%, ο δείκτης S&P 500 και οι δείκτες των αναδυόμενων αγορών παραμένουν στάσιμοι και ο Nikkei 225 στο Τόκιο χάνει 6%.

Είναι ξεκάθαρο πως οι επενδυτές είχαν γίνει υπερβολικά αισιόδοξοι στο πρώτο τρίμηνο. ”Πετύχαμε τους στόχους μας για χρηματιστηριακή απόδοση μέσα στο πρώτο τρίμηνο”, επισημαίνει η Michala Marcussen, οικονομολόγος της Societe Generale Asset Management.

Ένα πρόβλημα για τις αγορές ήταν η μετακίνηση σε ”εναλλακτικές” επενδυτικές κατηγορίες. Ο ενθουσιασμός για τα εμπορεύματα αποτέλεσε κομμάτι μιας γενικότερης επιθυμίας για επενδύσεις με ρίσκο, κάτι που αφορά και μετοχές (ιδίως των αναδυόμενων αγορών).

Σύμφωνα με τη Societe Generale, η συσχέτιση μεταξύ μετοχών και εμπορευμάτων ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Είτε το ξεπούλημα του Μαΐου ξεκίνησε στη χρηματιστηριακή αγορά, είτε στα εμπορεύματα, η υψηλή συσχέτιση οδήγησε τα hedge funds να πουλήσουν και στις δυο κατηγορίες.



Η επισήμανση ότι τα μεταλλικά στοιχεία των αμερικανικών και βρετανικών νομισμάτων αξίζει περισσότερο από τη νομισματική τους αξία ίσως πυροδότησαν το ξεπούλημα αλλά όποιος και να ήταν ο λόγος, η υποχώρηση ήταν εντονότατη και ιδιαίτερα διευρυμένη. Εάν ο χρυσός αποτελεί μέθοδο hedging εναντίον του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών κινδύνων, σίγουρα δεν συμπεριφέρθηκε ανάλογα το τελευταίο δίμηνο.

Παρά την πρόσφατη ”βουτιά” των τιμών των εμπορευμάτων, τα μέταλλα και οι μετοχές των μεταλλουργικών εταιριών ήταν οι κλάδοι με τις καλύτερες αποδόσεις στο πρώτο εξάμηνο, ενώ τις ισχυρότερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι τεχνολογίας και λιανεμπορίου.

Οι επενδυτές έχουν προχωρήσει από την πίστη του πρώτου τριμήνου στο συνδυασμό ”Goldilocks” για ισχυρή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό, στην έντονη ανησυχία για πληθωριστικές πιέσεις και αναπτυξιακή επιβράδυνση λόγω των απανωτών αυξήσεων επιτοκίων.

Ο David Bowers της Absolute Strategy Research επισημαίνει ότι ο κίνδυνος μιας επιπλέον υποχώρησης στις αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο απορρέει από τον φόβο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κρατήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερα από τις πρόσφατες τάσεις για ορισμένα τρίμηνα, ώστε να αντιμετωπίσουν την πληθωριστική απειλή.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v