Η αναταραχή πλήττει τα hedge funds

Η υπερβολική αισιοδοξία και η αναταραχή που δημιουργήθηκε στις αγορές το τελευταίο διάστημα οδήγησε σε απώλειες κερδών αρκετά από τα hedge funds, τους άλλοτε ”τρομοκράτες των αγορών”. Ποια ”λάθη” έγιναν από τους διαχειριστές και ποιες κατηγορίες funds υπέφεραν περισσότερο.

του Stephen Schurr

Η πρόσφατη αναταραχή στις αγορές οδήγησε έναν ικανό αριθμό hedge funds σε παραπάτημα. Σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν στη διάθεση των Financial times, αρκετά από τα hedge funds είδαν τα κέρδη τους από την αρχή του έτους να εξανεμίζονται.

Αν και σχεδόν όλες οι κατηγορίες ”πόνεσαν”, ιδιαίτερα σκληρό χτύπημα δέχτηκαν τα funds που επενδύουν στην Ιαπωνία, λόγω της πτώσης του Nikkei.

Επτά από τα δέκα funds που δέχτηκαν τα μεγαλύτερα χτυπήματα και ανήκουν στο ρόστερ μιας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας, επενδύουν αποκλειστικά στη χώρα αυτή. Οι αναδυόμενες αγορές, τα εμπορεύματα και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια τιμωρήθηκαν επίσης. Η Jane Buchan διευθυντής του Pacific Alternative Asset Management, είπε πως ”το φαινόμενο της γραμμικής συσχέτισης στις αποδόσεις των Hedge funds είναι οδυνηρό”.

Το γεγονός ότι τόσο πολλά κεφάλαια χτυπήθηκαν με τον ίδιο τρόπο καταδεικνύει αυτό που κάποιοι αντιμετωπίζουν ως τάση ανησυχίας έναντι της ”αγελαίας νοοτροπίας”.

Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας απωλειών για πολλά funds καθώς οι διαχειριστές ήταν ξεκάθαρα με το μέρος των ταύρων και ανέλαβαν μεγάλη μόχλευση.



”Πολλοί διαχειριστές πήραν αποστάσεις από το ”long- short” προφίλ, προχωρώντας σε επιλογές ”long- long” με μόχλευση, κάτι το οποίο απαλείφει την προστασία που προσφέρουν τα hedge funds από πιθανές υποχωρήσεις των αγορών”, είπε συνιδιοκτήτης ενός μεσαίου μεγέθους hedge fund στο Λονδίνο.



Κοιτάζοντας ενδεικτικά τις αποδόσεις σε μεγάλα αμερικανικά και βρετανικά hedge funds, βλέπουμε ότι το Paul Tudor Jones’s BVI Global fund υποχώρησε κατά 3,7%, αφήνοντας τα κέρδη στο 0,9% για το έτος, το Highbridge είδε το fund του που συνδέεται με την επέλευση γεγονότων να χάνει 4% έως τις 15 Ιουνίου.

Ανάμεσα στις βρετανικές φίρμες, το Lansdowne Partners’ Macro fund έως τα μέσα Ιουνίου σημείωνε αρνητικές αποδόσεις για το έτος κατά 5,2%, αν και τα άλλα funds της φίρμας, είναι επάνω κατά 2,5% και 6%. Τα ιαπωνικά ”long- short” funds Whitney Japan και Odey Japan έχασαν περίπου 4,5% το καθένα έως τα μέσα του μήνα που τελειώνει.

Οι επενδυτές μεγάλων hedge funds στάθηκαν επιφυλακτικοί έναντι των δεδομένων που προκύπτουν για το διάστημα ενός ή δύο μηνών, επισημαίνοντας ότι η επίδοση ενός έτους είναι πιο σημαντική.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς που ρωτήθηκαν, έριξαν το βάρος στην αδυναμία της υπερβολικής αισιοδοξίας και τον εφησυχασμό για τα ρίσκα μιας ευμετάβλητης περιόδου.

Οι αμερικανικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 2% τον Ιούνιο, οι Ευρωπαϊκές μετοχές ανάμεσα σε 3% και 6% και οι ιαπωνικοί δείκτες υπεράνω του 7%.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v