Προσωρινή η ανακούφιση στις αναδυόμενες αγορές

Μπορεί οι αναδυόμενες αγορές να έχουν ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά, αλλά όπως επισημαίνει ο Philip Coggan, η μέχρι στιγμής διόρθωση είναι ηπιότερη και βραχύτερη από την ιστορική νόρμα. Προειδοποιήσεις από Steven Roach για αναδυόμενες αγορές και από Tim Lee για Τουρκία.

του Philip Coggan

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά. Μετά από μια υποχώρηση κατά περίπου 25% από το υψηλό της 8ης Μαίου, τα χρηματιστήρια των αναπτυσσόμενων χωρών ισχυροποιήθηκαν κατά 4% την προηγούμενη εβδομάδα.

Όμως το ράλι ενδέχεται να αποδειχτεί ότι αποτελεί μόνο μια προσωρινή ανακούφιση. Ο Lawrence Goodman της Bank of America επισημαίνει ότι η ανοδική τάση στις αναδυόμενες αγορές που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2001 είναι το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια και κλίμακα από τότε που ο κλάδος αποτέλεσε αντικείμενο σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος στη δεκαετία του ’90.

Η προηγούμενη μεγαλύτερη ανοδική τάση (από το 1991 έως το 1994) είχε διαρκέσει 958 εργάσιμες ημέρες και είχε οδηγήσει σε κέρδη 235%. Η τρέχουσα ανοδική τάση διήρκεσε 1.207 εργάσιμες και οδήγησε σε απόδοση 259%. Και οι δυο περίοδοι χαρακτηρίζονταν από χαλαρή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες της G3 (ΗΠΑ, Ιαπωνία και Γερμανία/ευρωζώνη).

Οι πτωτικές τάσεις τείνουν να οδηγούν σε απώλειες μεταξύ 33% και 59% και να διαρκούν μεταξύ 125 και 422 εργάσιμων ημερών. Το πρόσφατο ξεπούλημα είναι συγκριτικά ήπιο και βραχύ.

Ο Stephen Roach, ο διάσημος οικονομολόγος της Morgan Stanley είναι επιφυλακτικός για τις προοπτικές του κλάδου. ”Υποπτεύομαι ότι η αναπροσαρμογή στις τιμές μόλις ξεκίνησε”, προειδοποιεί. Ο Roach προσθέτει πως ”σε μεγάλο βαθμό, οι οικονομίες των αναδυόμενων αγορών δεν έχουν καταφέρει να ενισχύσουν την εγχώρια κατανάλωση και ως αποτέλεσμα, παραμένουν ιδιαίτερα εξαρτημένες από τις εξαγωγές ως συστατικό ανάπτυξης”.

Ενώ ο κλάδος έχει αποφύγει τα προβλήματα εξάρτησης από τα ξένα κεφάλαια που πυροδότησαν την κρίση της διετίας 1997-8, ο Roach εκτιμά ότι ”δεν έχουν προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση, προερχόμενη από μείωση εσόδων από τη βασική πηγή της εξωγενούς ζήτησης, τον αμερικανό καταναλωτή”.

Μια αγορά που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι αυτή της Τουρκίας. Ο Tim Lee της Pi Economics, o οποίος προέβλεπε για πολύ καιρό κρίση στο τουρκικό νόμισμα, αναφέρει ”Δυστυχώς, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς έναν απελπιστικός συνδυασμός ισοτιμίας που υποχωρεί, εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων, αυξούμενων επιτοκίων, χρεοκοπιών και μιας οικονομίας να καταρρέει. Εάν η παγκόσμια τάση αποστροφής προς το επενδυτικό ρίσκο συνεχιστεί, θα πρέπει να φοβόμαστε τα χειρότερα για την Τουρκία”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v