Mark Mobius: Αισιόδοξος για αναδυόμενες αγορές

Όταν ο Mark Mobius μιλάει, οι επενδυτές ακούν με προσοχή. Ο διαχειρισής κεφαλαίων που επιβλέπει το χαρτοφυλάκιο αναδυόμενων αγορών της Templeton θεωρεί ότι η ρευστότητα σε χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία θα παραμείνει ισχυρή για αρκετό καιρό. Σε ποιές χώρες, κλάδους και μετοχές είναι τοποθετημένος ο διάσημος ”γκουρού”.

της Ellen Kelleher στο Λονδίνο

Όταν ο Mark Mobius μιλάει, οι επενδυτές ακούν με προσοχή. Ο διαχειρισής κεφαλαίων που επιβλέπει το χαρτοφυλάκιο αναδυόμενων αγορών της Templeton θεωρεί ότι η ρευστότητα σε χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία θα παραμείνει ισχυρή για αρκετό καιρό.

Επίσης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του,τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών για τους επόμενους μήνεςθα ωθούν τόσο η εκτίναξη του αριθμού των αρχικών δημόσιων εγγραφών όσο και τα κεφάλαια από τα hedge funds θα ωθούν.

”Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια επίπεδα ρευστότητας στο παρελθόν. ΙΡΟ όπως αυτό της Τράπεζας της Κίνας είναι πολύ θετικά για τις αγορές γιατί απορροφούν τις εισερχόμενες ροές κεφαλαίων”, επισημαίνει. ”Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι το 1997”.

Όσο για τις ανησυχίες ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είναι πλέον υπερτιμημένες, ο κ. Mobius σχολιάζει: ”Αυτό είναι το βασικό ερώτημα φυσικά. Οδεύουμε σε υπερτιμημένες περιοχές;”. Όμως, τονίζει το γεγονός ότι ενώ οι αποτιμήσεις των εταιριών ενισχύονται, διαμορφώνονται ακόμη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Προβλέπει ότι εάν οι πολιτικές συνθήκες παραμείνουν σταθερές στις αναδυόμενες χώρες, οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν εξίσου σταθερές. Η συρρίκνωση στην απόκλιση μεταξύ των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων και των τίτλων των αναδυόμενων αγορών αντανακλά επίσης την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όπως αναφέρει.

Ο κ. Mobius ενδιαφέρεται να τοποθετείται σε εμπορεύματα και κλάδους που θα επωφεληθούν από αυτό το κλείσιμο της ”ψαλίδας” της παγκόσμιας οικονομίας. ”Οι κλάδοι και οι χώρες συγκλίνουν και οι καλές εταιρίες σε κάποιες από αυτές τις χώρες αποκομίζουν τα οφέλη”, σχολιάζει. Κατά τη γνώμη του, η Κίνα αποτελεί την πλέον ενδιαφέρουσα ευκαιρία καθώς δραστηριοποιείται εκεί μια σειρά ξένων εταιριών. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η Ινδία έχει γίνει λίγο ακριβή αλλά είναι πολύ πιθανό να βρει κανείς αξία στην Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τη Ρωσία.

Το μετοχικό του χαρτοφυλάκιο είναι διεσπαρμένο σε Βραζιλία (19%), Νότια Κορέα (17%) Κίνα (13,4%), Τουρκία (7,8%), Ταϊλάνδη (6,7%), Νότια Αφρική (5,3%), Ουγγαρία (5,3%) και Ρωσία (%%).

Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν το 20% του χαρτοφυλακίου του ενώ το 17% είναι τοποθετημένο σε μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου και ένα ποσοστό 5,5% σε κατασκευαστικούς ομίλους.

Τα 10 ισχυρότερα μερίδια που περιέχονται στο χαρτοφυλάκιο είναι των εταιριών: Hyundai Development, Unibanco, Banco Bradesco, PetroChina, China Petroleum & Chemical, Lukoil, Petroleo Brasilerio, SK Corp, Akbank TAS και Gedeon Richter.

To fund υπεραπέδωσε έναντι των αναδυόμενων αγορών πέρυσι. Ανακοίνωσε απόδοση 33,9% έναντι 29,5% από τους δείκτες αναφοράς των αναδυόμενων αγορών στο προηγούμενο εξάμηνο, ενώ στο έτος η απόδοσή του φτάνει το 82%.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v