BofA: Εξαγορά μεριδίου αξίας 2,2 δισ. δο. σε Itau

Η Bank of America εδραίωσε την παρουσία της στη Βραζιλία μετά τη συμφωνία εξαγοράς μεριδίου 2,2 δισ. δολ. στην Banco Itau, τη δεύτερη μεγαλύτερη μη κρατική τράπεζα ενεργητικών. Αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει την μακροπρόθεσμα καλή οικονομική κατάσταση που εμφανίζει η Βραζιλία καθώς και ότι η Itaú αναπτύσσεται σε μια από τις πιο προσφιλής τράπεζες στη Βραζιλία.

του James Politi από τη Νέα Υόρκη

Η Bank of America εδραίωσε την παρουσία της στη Βραζιλία μετά τη συμφωνία εξαγοράς μεριδίου αξίας 2,2 δισ. δολ. στην Banco Itau, τη δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας βάσει ενεργητικού.

Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη που δείχνει η BofA στη μακροπρόθεσμη υγιή κατάσταση που εμφανίζει η οικονομία της Βραζιλίας, εν μέσω πτωτικών επιτοκίων που ενισχύουν το δανεισμό.

Η BofA παίρνει το μερίδιο μέσω ανταλλαγής στοιχείων ενεργητικού (asset swap). H Itau θα αναλάβει τον έλεγχο της BankBoston της BofA στη Βραζιλία, με την πρώτη να διαθέτει περίπου 140 καταστήματα και διαχειρίζεται ενεργητικό ύψους 9 δισ. δολαρίων.

Στην Itau παραχωρούνται επίσης τα αποκλειστικά δικαιώματα αγοράς θυγατρικών της BankBoston στη Χιλή και την Ουρουγουάη. Η BofA απέκτησε την BankBoston μέσω της αγοράς της FleetBoston Financial τον Οκτώβριο του 2003 έναντι 47 δισ. δολαρίων. Πρόσφατα προέβη σε διάθεση μέρους του ενεργητικού της για να επικεντρωθεί πάλι στην εγχώρια (αμερικανική) αγορά.

Αυτή η συμφωνία είναι η τελευταία που ανέλαβε ο Kenneth Lewis, υψηλόβαθμο στέλεχος της BofA, ο οποίος έχει τη φήμη του πιο επιθετικού διαπραγματευτή στον αμερικανικό τραπεζικό κλάδο.

Ενώ οι μεγαλύτερες συμφωνίες περιελάμβαναν αμερικανικούς στόχους – όπως η αγορά της FleetBoston και η απόκτηση του ομίλου πιστωτικών καρτών MBNA έναντι 35 δισ. δολαρίων- η στρατηγική του κ. Lewis φαίνεται ότι περιλαμβάνει την εξαγορά μεγάλων μεριδίων σε αναδυόμενες τράπεζες.

Πέρυσι η BofA συμφώνησε να αγοράσει ποσοστό 9% -αξίας 3 δισ. δολαρίων- της China Construction Bank- που μπορεί να αυξηθεί στο 20%.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Itau, που έχει κεφαλαιοποίηση 31 δισ. δολαρίων, ο κ. Lewis δήλωσε: ”Αυτή η ανταλλαγή, μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη μέτρια θέση που κατέχουμε στην αναπτυσσόμενη αγορά μέσω μιας σημαντικής επένδυσης σε μια ισχυρή αγορά”.

Η συμφωνία αποδεικνύει ότι η Itau, που ιδρύθηκε το 1945 και ελέγχεται από τις οικογένειες Villela και Setubal, εξελίσσεται σε μια από τις πιο κερδοφόρες τράπεζες στη Βραζιλία.

Οι μετοχές της BofA μετά την απόκτηση της FleetBoston σημείωσαν άνοδο πάνω από 30%, δίνοντας κεφαλαιοποίηση αγοράς ύψους 227,6 δισ. δολαρίων.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v