Κοντά σε επίπεδα διόρθωσης οι ασιατικές αγορές

Είναι δύσκολο πλέον να κάνει κανείς καλές αγορές σε μετοχές στην Ασία, σε μια χρονική στιγμή που τα περισσότερα από τα χρηματιστήρια της περιφέρειας διαμορφώνονται σε υψηλά πολλών ετών. Ο φόβος για μια ξαφνική διόρθωση έχει γίνει πιο εμφανής από τη στιγμή που οι ασιατικές μετοχές έφθασαν σε υψηλά 16 ετών την προηγούμενη εβδομάδα.

του Enid Tsui στο Χονγκ Κονγκ

Είναι δύσκολο πλέον να κάνει κανείς καλές αγορές σε μετοχές στην Ασία, σε μια χρονική στιγμή που τα περισσότερα από τα χρηματιστήρια της περιφέρειας διαμορφώνονται σε υψηλά πολλών ετών.

Ο φόβος για μια ξαφνική διόρθωση έχει γίνει πιο εμφανής από τη στιγμή που οι ασιατικές μετοχές έφθασαν σε υψηλά 16 ετών την προηγούμενη εβδομάδα. Τη Δευτέρα, η τάση αποκομιδής κερδών οδήγησε το δείκτη MSCI-Asia σε υποχώρηση 0,5% και τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ασίας συνέχισαν να υποχωρούν την Τρίτη.

Θα μπορέσει να επικρατήσει η αισιοδοξία και η διάθεση ευκαιριακών τοποθετήσεων; Υπάρχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι οι τιμές, οι οποίες ενισχύονται την τελευταία τριετία, έχουν μικρό περιθώριο περαιτέρω ανόδου.

Οι ανησυχίες για τις υψηλές αποτιμήσεις ενισχύονται στο Χονγκ Κονγκ, οδηγώντας την Morgan Stanley σε προειδοποίηση προς τους πελάτες της ότι ενδέχεται να επίκειται διόρθωση. Ο δείκτης Hang Seng έχει ενισχυθεί κατά 11,4% στο έτος, λόγω ισχυρής ζήτησης για κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες εκεί.

Οι κινεζικοί τίτλοι που είναι εισηγμένοι στην ηπειρωτική Κίνα έχουν αναδυθεί εφέτος από αρκετά χρόνια υποχώρησης, κάτι που οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις για τις κρατικές επιχειρήσεις και την χαλάρωση της νομοθεσίας αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις. Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει ενισχυθεί κατά 20,6% στο έτος.

Μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων αγορών της Ασίας, η εικόνα στο Τόκιο παραμένει ισχυρή. Η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχει οδηγήσει ξένους επενδυτές σε ισχυρές τοποθετήσεις στην ιαπωνική αγορά τους τελευταίους μήνες, στέλνοντας το δείκτη Topix σε υψηλά 14 ετών την προηγούμενη εβδομάδα. Οι προβλέψεις για ισχυρά εταιρικά κέρδη το 2006, λένε οι αναλυτές, θα οδηγήσουν σε νέες τοποθετήσεις από εγχώριους επενδυτές, εάν δεν διακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας.

Τα πιο εντυπωσιακά κέρδη στην ασιατική περιφέρεια έχουν καταγραφεί σε αγορές που η συμμετοχή των ξένων παραμένει περιορισμένη, παρά την πρόσφατη ενίσχυση. Τα χρηματιστήρια της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Πακιστάν, του Βιετνάμ και της Σρι Λάνκα καταγράφουν κέρδη άνω του 20% εφέτος.

Ο Winson Fong, αναλυτής της SG Asset Management στη Σιγκαπούρη, θεωρεί ότι το χρηματιστήριο της Ινδονησίας είναι ακόμη ελκυστικό παρά την άνοδο κατά 25,5% εφέτος, λόγω της θετικής ροής οικονομικών και επιχειρηματικών ειδήσεων.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v