ΔΝΤ: Απαιτείται σημαντική υποτίμηση του δολαρίου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει στην εξαμηνιαία επισκόπηση της παγκόσμιας οικονομίας που εκπονεί ότι το δολάριο θα πρέπει να υποτιμηθεί ”σημαντικά” σε μεσοπρόθεσμη βάση για να επιλυθούν με φυσιολογικό τρόπο οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες. Παράλληλα, αναβαθμίζει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2006 στο 2% αλλά μειώνει την εκτίμηση για το 2007 στο 1,9%.

του Krishna Guha και της Scheherazade Daneshkhu

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέτεινε τις πιέσεις για μεγάλες μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος, επισημαίνοντας ότι το δολάριο θα πρέπει να υποτιμηθεί ”σημαντικά” σε μεσοπρόθεσμη βάση για να επιλυθούν με φυσιολογικό τρόπο οι παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες.

Στην πιο σαφή του αναφορά μέχρι στιγμής στο ζήτημα, το ΔΝΤ τόνισε ότι κρίνεται απαραίτητο να επιτραπεί η ανατίμηση των ισοτιμιών των ασιατικών χωρών και των εξαγωγέων πετρελαίων στο πλαίσιο της απαιτούμενης ”αναπροσαρμογής στις ισοτιμίες”. Ωστόσο, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το ύψος της απαιτούμενης αναπροσαρμογής.

Η δήλωση βρίσκεται στο εξαμηνιαίο World Economic Outlook του ΔΝΤ, όπου υπογραμμίζονται οι παγκόσμιες ανισορροπίες ως η μεγαλύτερη απειλή στο ”ασυνήθιστα ευνοϊκό οικονομικό κλίμα”.

Επισημαίνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν εντυπωσιακά ισχυρή στα τέλη του 2005 και ενισχύει τις εκτιμήσεις της από το Σεπτέμβριο για το 2006 και το 2007 κατά 0,6% και κατά 0,3% στο 4,9% και το 4,7% αντίστοιχα. Η εφετινή χρονιά αναμένεται να είναι η τέταρτη κατά σειρά με ρυθμό παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης άνω του 4%.

Ωστόσο, το ΔΝΤ παραμένει σκεπτικιστικό αναφορικά με την ισχύ της ανάκαμψης στην ευρωζώνη, ενισχύοντας οριακά την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στο 2% εφέτος, αλλά μειώνοντας την πρόβλεψη για το 2007 στο 1,9%. Επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει επικίνδυνα εξαρτημένη από τις εξαγορές με την εγχώρια κατανάλωση να παραμένει αδύναμη στη Γερμανία.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v