Η απερίσκεπτη αναζήτηση αποδόσεων

Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές, ακόμα και μετά την απότομη διόρθωση σε πολλές χρηματιστηριακές αγορές στον Κόλπο, η οποία εντάθηκε αυτή την εβδομάδα, σε μια τάση που ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει ως απερίσκεπτη αναζήτηση αποδόσεων.

του Philip Coggan

Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές, ακόμα και μετά την απότομη διόρθωση σε πολλές χρηματιστηριακές αγορές στον Κόλπο, η οποία εντάθηκε αυτή την εβδομάδα.

Το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας υποχωρεί κατά 9,5% στο έτος, του Κατάρ κατά 14% και του Ντουμπάι κατά 34%. Ωστόσο, εξακολουθούμε να έχουμε εισροές χρήματος στις αναδυόμενες αγορές.

Ορισμένες ξεχασμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής με ισχυρή παραγωγή εμπορευμάτων έγιναν ξαφνικά διάσημες. Στο Περού, για παράδειγμα, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, ο γενικός δείκτης Lima έχει ήδη ενισχυθεί κατά 44% εντός του έτους.

Ο ενθουσιασμός με τον οποίο τα επενδυτικά δολάρια τοποθετούνται στην εν λόγω κατηγορία επενδύσεων είναι ανησυχητικός. Σύμφωνα με την Emerging Portfolio Fund Research της Βοστώνης, η οποία παρακολουθεί Αμοιβαία Κεφάλαια αξίας 5 δισ. δολ., το 2006 έχουν σημειωθεί εισροές της τάξεως των 24 δισ. δολ. στις αναδυόμενες αγορές. Πέρυσι, που σημειώθηκε ρεκόρ, υπήρξαν εισροές 20,3 δισ. δολ.

Εν τω μεταξύ, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε Αμερική, Ιαπωνία και Ευρώπη ήταν συνολικά 13,4 δισ. δολ. στο τρίμηνο. Δεδομένου ότι πολλές αναδυόμενες αγορές ξεκίνησαν το 2006 διαμορφούμενες ήδη σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ, αυτό δείχνει περισσότερο σαν μια απερίσκεπτη αναζήτηση αποδόσεων παρά σαν μια λογική προσπάθεια αναζήτησης αξίας.

Σύμφωνα με την EPFR, τα περισσότερα χρήματα επενδύθηκαν σε Αμοιβαία Λεφάλαια που τοποθετούνται στις χώρες του λεγόμενου BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). Όλα αυτά τα χρηματιστήρια σημειώνουν άνοδο εφέτος. Το χρηματιστήριο της Ρωσίας ενισχύεται κατά 38%, της Βομβάης πάνω από 20% και τα χρηματιστήρια του Σένζεν και της Σανγκάης, που έχασαν το ”πάρτι” πέρυσι, ενισχύονται κατά 18% και 24% αντίστοιχα.

Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να είναι ζωτικής σημασίας. Μια φυσιολογική αντίδραση απέναντι στην πυρηνική κρίση στο Ιράν και στην κατάρρευση στις τιμές των μετοχών της ευρύτερης περιφέρειας θα ήταν η επανεξέταση του ”risk premium” των αναδυόμενων αγορών. Οι κινήσεις των χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων για τον τρέχοντα μήνα λογικά θα δώσουν κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v