Lex: Εμπορεύματα

Τα επίπεδα ρεκόρ στις τιμές, σε συνδυασμό με αισιόδοξες συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, αποτελούν βασικά στοιχεία μιας κερδοσκοπικής ”φούσκας”. Ωστόσο, ίσως είναι πολύ νωρίς για να τοποθετήσει κανείς στοιχήματα για πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Τα επίπεδα ρεκόρ στις τιμές, σε συνδυασμό με αισιόδοξες συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, αποτελούν βασικά στοιχεία μιας κερδοσκοπικής ”φούσκας”.

Ο χαλκός διαπραγματεύεται σε επίπεδα που ξεπερνούν τα 6.000 δολάρια τον τόνο, ο χρυσός διέσπασε το φράγμα των 600 δολαρίων την ουγκιά και το πετρέλαιο τύπου Brent πλησιάζει τα 70 δολάρια το βαρέλι. Οι κερδοσκοπικές θέσεις στα futures του πετρελαίου και του χρυσού συνεχίζουν να ενισχύονται.

Ωστόσο, ίσως είναι πολύ νωρίς για να τοποθετήσει κανείς στοιχήματα για πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων. Μετά από δημοσιεύματα που φέρουν τις ΗΠΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο επέμβασης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους Ιράν, η χώρα ανακοίνωσε τον εμπλουτισμό ουρανίου. Οι γεωπολιτικές εντάσεις που ενισχύονται θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού.

Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον των αμοιβαίων κεφαλαίων στις αγορές εμπορευμάτων συνεχίζει να ενισχύεται. Οι εισροές κεφαλαίων σε 200 funds εμπορευμάτων που παρατηρούνται από την JP Morgan στο πρώτο τρίμηνο ήταν 7 δισ. δολ., διπλάσια σε σχέση με τα επίπεδα του 2004 και του 2005.

Ωστόσο, εάν συνιστάται προσοχή στους πιθανούς πωλητές, και οι ”ταύροι” θα πρέπει να εξετάσουν τα ρίσκα. Το ”φθηνό” χρήμα έχει πυροδοτήσει την ανοδική τάση και η παγκόσμια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ίσως αποτελεί μια απειλή.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v