Γιατί ”τρέχουν” τα small-caps στις ΗΠΑ;

Σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα τιμών διαμορφώνεται ο δείκτης Russell 2.000 των μετοχών χαμηλής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ, με την απόδοσή του μέχρι στιγμής στο έτος να διαμορφώνεται ήδη στο 14,12%. Όμως, γιατί συνεχίζεται το ράλι στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης;

του John Authers

Σε νέα υψηλά κινείται ο δείκτης Russell 2000 της αμερικανικής αγοράς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ο δείκτης, ο οποίος καλύπτει τις 2.000 μετοχές που κατατάσσονται χαμηλότερα από τις πρώτες 1.000, είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη μέτρηση για την απόδοση των εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ. Το νέο ρεκόρ έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις πορείες των Dow Jones Industrial Average, S&P 500 και Nasdaq Composite, που απέχουν πολύ από τα ιστορικά τους υψηλά.

Το ρεκόρ του Russell 2000 φαίνεται ακόμη καλύτερο εάν συγκριθεί με την απόδοση του Russell Top 50, των επομοναζόμενων ”big-caps”. O δείκτης Russell 2000 έχει ενισχυθεί κατά 14,12% στο έτος, ενώ ο Top 50 ενισχύεται κατά μόλις 3,66%.

Στις αρχές του έτους όλοι θεωρούσαν ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θα υπεραπέδιδαν και πάλι. Έχουν παρουσία στις διεθνείς αγορές, έχουν μικρότερη ευαισθησία στις επιτοκιακές μεταβολές και -με διεσπαρμένες ροές εσόδων- αποτελούσαν καλύτερη άμυνα εναντίον μιας γενικότερης οικονομικής επιβράδυνσης.

Εν τω μεταξύ, είχαν πιο ελκυστικές αποτιμήσεις. Η μερισματική τους απόδοση, στο 2,29%, ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν του Russell 2000, ο οποίος αποδίδει μόλις 1%.

Οπότε, γιατί συνεχίζεται το ράλι στις εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης; Τα hedge funds, όπως πάντα, έχουν διατελέσει ένα ρόλο. Αξιοποιούν τις λανθασμένες αποτιμήσεις και είναι πολύ πιθανότερο να τα συναντήσει κανείς στον κόσμο της μικρής κεφαλαιοποίησης. Ένα ρόλο παίζει και το momentum, καθώς οι traders αναζητούν τίτλους που τα πήγαν καλά στις στάσιμες περυσινές αγορές.

Εν τω μεταξύ, η ομολογιακή αγορά είναι περισσότερο απαισιόδοξη για τις προθέσεις της Federal Reserve εφέτος, αντανακλώντας τα οικονομικά δεδομένα που είναι ισχυρότερα του αναμενόμενου. Όμως οι συνεχιζόμενες έντονες τοποθετήσεις στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης ίσως αποτελούν ένα λογικό στοίχημα ότι η ισχύς της οικονομίας θα τους δώσει περισσότερα σε έσοδα από αυτά που θα τους πάρει με τα υψηλότερα επιτόκια.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v