Μακριά από ομόλογα αναδυόμενων αγορών και δολάριο!

Ο Bill Gross του ομίλου διαχείρισης αμοιβαίων Pimco αναφέρει ότι μέρη της ομολογιακής αγοράς, όπως τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, είναι υπερτιμημένα. ”Συνιστούμε στρατηγικό μποϊκοτάζ των χαρτιών με το μεγαλύτερο ρίσκο” επισημαίνει, προειδοποιώντας επίσης τους επενδυτές να μείνουν μακριά από το δολάριο.

του Philip Coggan

Η αγορά ομολόγων δέχεται και πάλι πιέσεις. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου πλησίασε το 4,9% την Δευτέρα και οι σχολιαστές αναφέρονται σε επίπεδα 5%, ιδίως από τη στιγμή που τα αμερικανικά επιτόκια αναμένεται να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα, στην επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve.

Οι επενδυτές ομολόγων θα είναι νευρικοί και με τα σημάδια για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Στην Ευρώπη, θα δοθεί μεγάλη προσοχή στην απόκλιση μεταξύ Αγγλίας και ευρωζώνης στους δείκτες αγοραστικής ισχύος των εταιριών του κλάδου μεταποίησης. Ενώ ο δείκτης στην ευρωζώνη, στο 56,1 δείχνει ότι ο κλάδος αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας πενταετίας, στην Αγγλία μόλις που ξεπέρασε το 50, υποδηλώνοντας στασιμοπληθωρισμό.

Όμως και οι δυο δείκτες εμφάνισαν μια αύξηση στις τιμές που χρεώνουν οι επιχειρήσεις, υποδηλώνοντας ότι ο κλάδος έχει καταφέρει να περάσει τουλάχιστον ένα μέρος της ακριβότερης τιμής των πρώτων υλών, στις τιμές των τελικών προϊόντων.

Αυτοί που αντιμετωπίζουν τις αγορές πολύτιμων μετάλλων ως πληθωριστικούς δείκτες κατακλύζονται από νευρικότητα καθώς ο χρυσός πλησιάζει τα 600 δολάρια την ουγκιά και η πλατίνα ”σκαρφαλώνει” σε νέο υψηλό-ρεκόρ.

Οι υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις αποτελούν κομμάτι ενός ”φυσιολογικού” οικονομικού κύκλου, στον οποίο οι ενδείξεις ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης οδηγούν τις κεντρικές τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων και σε πληθωριστικές πιέσεις. Πέρυσι, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan αναφερόταν στο ”αίνιγμα” του γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων δεν εμφανίζουν φυσιολογική συμπεριφορά. Ίσως το αίνιγμα έχει πλέον λυθεί.

Όμως οι υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης εταιριών και κυβερνήσεων, τα ομόλογα των οποίων αποτιμώνται σε σχέση με τα αμερικανικά δεκαετή ομόλογα. Μέχρι στιγμής, η αντίδραση των υπόλοιπων ομολογιακών αγορών είναι περιορισμένη.

Ο Bill Gross του ομίλου διαχείρισης αμοιβαίων Pimco, αναφέρει ότι μέρη της ομολογιακής αγοράς, όπως τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών, είναι υπερτιμημένα. ”Συνιστούμε στρατηγικό μποϊκοτάζ των χαρτιών με το μεγαλύτερο ρίσκο, βάσει της αλήθειας ότι οι επενδυτές δεν πληρώνονται αρκετά”, επισημαίνει.

Ο κ. Gross θεωρεί επίσης ότι, με τις κεντρικές τράπεζες σε Ιαπωνία και ευρωζώνη να βρίσκονται σε φάση σύσφιξης, οι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν μακριά από το δολάριο. ”Τα τρέχοντα επίπεδα του αμερικανικού δολαρίου έναντι του γεν και όλων σχεδόν των νομισμάτων, βρίσκονται σε κίνδυνο”, προειδοποιεί.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v