Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρίσκει πολιτικό τοίχο η λιτότητα στην Ε.Ε.

Τα όρια της λιτότητας βλέπει μπροστά του ο Μ. Μπαρόσο, η επιρροή του οποίου έχει αυξηθεί ιδιαίτερα με τις νέες εξουσίες της Κομισιόν. Γιατί 3 στα 4 κράτη απέτυχαν με τα χρέη. Πώς μεγαλώνει η ψαλίδα πυρήνα - περιφέρειας.

  • Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Peter Ehrlich (Φρανκφούρτη)
Βρίσκει πολιτικό τοίχο η λιτότητα στην Ε.Ε.
Η Ευρώπη πιθανόν να χτύπησε τα πολιτικά όρια στο πόσο μακριά μπορεί να πάει με τις οικονομικές στρατηγικές της λιτότητας, εξαιτίας της αυξανόμενης αντίθεσης στην περιφέρεια της ευρωζώνης, που πλήττεται από την κρίση, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Jose Manuel Barroso δήλωσε ότι, αν και εξακολουθεί να πιστεύει στην ανάγκη σαρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δραστικών περικοπών στα ελλείμματα του προϋπολογισμού, αυτές οι στρατηγικές «πρέπει να είναι αποδεκτές, πολιτικά και κοινωνικά» κάτι που τώρα κινδυνεύει.

«Αν και αυτή η στρατηγική είναι θεμελιωδώς ορθή, πιστεύω ότι έχει φτάσει στα όριά της από πολλές απόψεις», σημείωσε. «Για να είναι σωστή μια πολιτική πρέπει όχι μόνο να σχεδιαστεί σωστά. Πρέπει να έχει την ελάχιστη πολιτική και κοινωνική στήριξη».

Τα σχόλια του κ. Barroso έγιναν την ώρα που οι υποστηρικτές της αντιμετώπισης της κρίσης με λιτότητα τηρούν αμυντική στάση, μετά την επανάσταση των ψηφοφόρων στην Ιταλία, το βάθεμα της ύφεσης σε μεγάλο τμήμα της Ε.Ε. και την απαξίωση πολυσυζητημένης ακαδημαϊκής έρευνας, που υποστηρίζει ότι το υψηλό κυβερνητικό χρέος υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη.

Οι απόψεις του κ. Barroso έχουν ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή, καθώς η Κομισιόν έχει αποκτήσει νέες δραστικές εξουσίες για να αποφασίζει κατά πόσον προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν τη λιτότητα.

Τα σχόλιά του έγιναν την ίδια ημέρα όπου η Eurostat εξέδωσε στοιχεία που έδειξαν ότι τα χρέη σε πολλές προβληματικές χώρες της ευρωζώνης συνεχίζουν να εκτινάσσονται, παρά τις πρωτοφανείς περικοπές στους προϋπολογισμούς και τις αυξήσεις των φόρων.

Από τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης που έλαβαν κεφάλαια διάσωσης από την Ε.Ε. πέρσι μόνο στην Ελλάδα τα επίπεδα του χρέους μειώθηκαν θεαματικά, από το 170% του ΑΕΠ το 2011 στο 157% - επίπεδο που παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε.

Τα επίπεδα χρέους στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία έφτασαν πέρυσι σε ρεκόρ από τότε που συστάθηκε το ευρώ, με την Πορτογαλία να προσεγγίζει την Ιταλία ως το δεύτερο πιο χρεωμένο κράτος της ευρωζώνης. Το χρέος της Λισαβόνας εκτινάχθηκε στο 124% του ΑΕΠ από 108%, λίγο πίσω από τη Ρώμη, όπου αυξήθηκε από 121% σε 127%. Συνολικά, τα επίπεδα των εθνικών χρεών στην ευρωζώνη ανήλθαν στο 90,6% του ΑΕΠ πέρσι, που ήταν το δεύτερο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο.

Στην έκθεση καταδεικνύεται η απόκλιση της περιφέρειας από τον πυρήνα της ευρωζώνης, ειδικά τη Γερμανία, που ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. η οποία εμφάνισε πλεόνασμα προϋπολογισμού το 2012, αλλά επίσης είδε τα επίπεδα χρέους να παραμένουν αμετάβλητα για τρίτο συνεχόμενο χρονο.

Σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Γερμανία αποκλίνει από την υπόλοιπη ευρωζώνη, τα φορολογικά έσοδά της αυξήθηκαν 3,4% στο α΄ τρίμηνο 2013. Στον Μάρτιο η αύξηση ήταν 5,7% σε σχέση με πέρσι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, αν και η οικονομική ανάπτυξη ήταν 1,5%.

«Η πτώση της ανεργίας και οι υψηλότεροι μισθοί έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή σε αυτήν την εξέλιξη», σχολιάζει ο Jens Boysen-Hogrefe, οικονομολόγος και ειδικός δημοσιονομικών στο Ινστιτούτο του Κιέλου, που προειδοποίησε ότι η τάση μπορεί να μη συνεχιστεί, αφού εξαρτήθηκε πολύ από τους υψηλούς τζίρους στο real estate. Ο φόρος πώλησης γης και ακινήτων αυξήθηκε 14,3% τον Μάρτιο.

Και πάλι, ο κ. Boysen-Hogrefe δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα δυσκολεύουν την προοπτική να εμφανίσει η Γερμανία έλλειμμα προϋπολογισμού 0,5% του ΑΕΠ φέτος, όπως υπολογίζει ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα γλιτώσει 11 δισ. ευρώ μόνο από την πτώση του κόστους δανεισμού στην αγορά ομολόγων.


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v