Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Rajoy κράτησε την Γαλικία, έχασε τους Βάσκους

Το κόμμα του Rajoy κράτησε τον έλεγχο της Γαλικίας. Εχασε, όμως, από τα αποσχιστικά κόμματα την Χώρα των Βάσκων. Τι σηματοδοτούν οι δύο καίρες αναμετρήσεις ενόψει των εκλογών "θρίλερ" της Καταλονίας.

  • Miles Johnson (Μαδρίτη)
Ο Rajoy κράτησε την Γαλικία, έχασε τους Βάσκους
Το κυβερνόν κεντροδεξιό κόμμα της Ισπανίας κράτησε τον έλεγχο της Γαλικίας στις τοπικές εκλογές, μιας από τις βασικές «καρδιές» της, σε ένα αποτέλεσμα που χαλαρώνει τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Mariano Rajoy ο οποίος προωθεί ένα αντιλαϊκό πρόγραμμα περικοπών στις δαπάνες και αυξήσεις στους φόρους.

Από τα exit polls προκύπτει ότι το Λαϊκό Κόμμα του κ. Rajoy, εξασφάλισε την Γαλικία, την εκλογική «πατρίδα» του πρωθυπουργού στις περιφερειακές εκλογές που εκλήφθησαν ως δημοψήφισμα για τους 11 μήνες του στην εξουσία. Περίοδο κατά την οποία έχει ήδη αποδεχτεί διάσωση για τις τράπεζές της από την Ευρώπη και αναμενεται ευρέως να ζητήσει και άλλη διάσωση για το κρατικό χρέος.

Τα αποτελέσματα από τις εκλογές στην Χώρα των Βάσκων που έγιναν την ίδια ημέρα, είναι λιγοτερο ενθαρρυντικά για τον πρωθυπουργό, καθώς τα εθνικιστικά και αποσχιστικά κόμματα κέρδισαν την πλειοψηφία, όπως αναμενόταν ευρύτατα.

Σύμφωνα με τα exit polls από την τηλεόραση της Γαλικίας, το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τουλάχιστον 39 έδρες από τις 75 στο κοινοβούλιο, μια παραπάνω από πριν. Ο σταθμός που έδωσε exit polls για την περιοχή των Βάσκων, ανέφερε ότι οι έδρες του Λαϊκού Κόμματος μειώθηκαν από 13 το 2009 σε περίπου 9 με 11, ενώ το εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων PNV και το αποσχιστικό κόμμα Bildu διεκδικούν την πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα της Γαλικίας θα θεωρηθεί ότι μειώνει τις πιέσεις στον κ. Rajoy σε μια στιγμή που η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει την δεύτερη γενική απεργία στην θητεία της τον επόμενο μήνα, και θα τον βοηθήσει να καθησυχάσει το κόμμα του και να το διαβεβαιώσει ότι δεν έχει γίνει εκλογικό «παθητικό», μόλις 11 μήνες αφότου εξασφάλισε την πρωτοφανή για Λαϊκό Κόμμα πλειοψηφία στις γενικές εκλογές.

Η άνοδος όμως της εθνικής ψήφου των Βάσκων, που μοιράστηκε ανάμεσα στο Bildu, κόμμα που παλαιότερα το συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευε να συμμετέχει στις εκλογές εξαιτίας των σχέσεών του με την ETA, και το μεγαλύτερο και πιο μετριοπαθές PNV, έρχεται λίγο πριν τις εκλογές στην Καταλονία.

Οι πρόωρες εκλογές τις οποίες έχει ζητήσει ο ηγέτης της Καταλονίας Artur Mas, σχεδιάστηκαν ώστε να δοκιμάσουν την λαϊκή στήριξη στην περιοχή με στόχο μεταγενέστερο δημοψήφισμα με ερώτημα την απόσχιση στην Ισπανία. Δημοψήφισμα για το οποίο η κεντρική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα είναι παράνομο σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας.

Ο κ. Rajoy, που από το καλοκαίρι προσπαθεί να ζυγίσει τις πολιτικές επιπτώσεις ενός αιτήματος διάσωσης -κάτι το οποίο αρνιόταν ακόμη και ως πιθανότητα έξι μήνες πριν- βλέπει την δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα.

Οι πολιτικοί των περιφερειών από το κόμμα του κ. Rajoy, αγχώνονται όλο περισσότερο για τις τοπικές επιπτώσεις που έχουν οι απαιτήσεις για λιτότητα που επιβάλλει στην περιφέρεια η Μαδρίτη. 

Ενώ το Λαϊκό Κόμμα ήταν αναμενόμενο να μην έχει καλή εμφάνιση στην Χώρα των Βάσκων, όπου το εθνικό κόμμα PNV κρατά την εξουσία στα 26 από τα 30 τελευταία χρόνια, το αποτέλεσμα στην Γαλικία έχει προωθηθεί ως γεγονός εθνικής σημασίας.

Η σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλικίας, μιας βορειοδυτικής περιφέρειας στην οποία το Λαϊκό Κόμμα ελέγχει τα 24 από τα 30 τελευταία χρόνια (οπότε δημιουργήθηκε με βάση το ισπανικό σύστημα των κυβερνήσεων αυτόνομων περιοχών της μετά Φράνκο εποχής), σχετίζεται στενά με το κόμμα του κ. Rajoy, του οποίου ο πρώην υπουργος του Φράνκο, Manuel Fraga, υπήρξε πρόεδρος επί 15 χρόνια.

Στις εκλογές πάντως, παρατηρήθηκε πτώση στην συμμετοχή των ψηφοφόρων. Αμφότερες έρχονται μετά τις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία οι οποίες έγιναν τον Μάρτιο πριν τον πρώτο προϋπολογισμό λιτότητας της κυβέρνησης. Κατεγράφη πτώση 6,8% ποσοστιαίες μονάδες στην Γαλικία σε σχέση με τις εκλογές του 2009 και 1,2 μονάδες στην Χώρα των Βάσκων.


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v