Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παγκόσμια επιβράδυνση "δαγκώνει" την Ασία

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην ευρωζώνη και της επιβράδυνσης στην αμερικανική οικονομία αρχίζουν να... δαγκώνουν τις ασιατικές οικονομίες κι η μεταποίηση και οι εξαγωγές υφίστανται έντονο πλήγμα τον Ιούλιο.

  • Robert Cookson, Simon Rabinovitch, Neil Hume
Η παγκόσμια επιβράδυνση δαγκώνει την Ασία
Οι ασιατικές οικονομίες αρχίζουν να νιώθουν εντονότερες τις επιπτώσεις της κρίσης στην ευρωζώνη και της επιβράδυνσης στην αμερικανική οικονομία κι η μεταποίηση και οι εξαγωγές υφίστανται έντονο πλήγμα τον Ιούλιο.

Στην Κίνα και στην Ινδία καταγράφηκε επιβράδυνση στην ανάπτυξη της μεταποίησης τον Ιούλιο, ενώ η Ιαπωνία σημείωσε το χειρότερο επίπεδο μετά τον σεισμό και το τσουνάμι της περσινής χρονιάς.

Η Νότιος Κορέα υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών στη φετινή χρονιά. Παράλληλα, η Ταϊβάν είχε ανακοινώσει μία μέρα πριν ότι η οικονομία της παρουσίασε αναπάντεχη συρρίκνωση στο β΄ τρίμηνο.

«Η Ασία αρχίζει εν τέλει να πιάνεται στα γρανάζια της ευρωπαϊκής κρίσης και το εμπόριο αρχίζει πλέον να πλήττεται,» δήλωσε ο Frederic Neumann οικονομολόγος της HSBC, παρατηρώντας τα στοιχεία. «Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα για τις εξαγωγές».

Η δραστηριότητα της κινεζικής μεταποίησης επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Ιούλιο, παρά τις προσδοκίες για άνοδο, μετά τη μείωση των επιτοκίων από το Πεκίνο και την προτροπή στις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό για να τονώσουν την οικονομία. Ο δείκτης ΡΜΙ της Κίνας υποχώρησε στο 50,1 από 50,2 τον Ιούνιο, σε απόσταση αναπνοής από το όριο του 50 που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Ο ιαπωνικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε δύο μονάδες στο 47,9 σύμφωνα με την έρευνα του Markit/JMMA. Η δραστηριότητα του βιομηχανικού κλάδου της Αυστραλίας, που εξαρτάται πολύ από την Κίνα για τους πόρους της, διολίσθησε σε χαμηλό τριών μηνών τον Ιούλιο.

Η Ινδονησία αντιστάθηκε στην πτωτική τάση, καθώς η βιομηχανική της δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται τον περασμένο μήνα και, σύμφωνα με την HSBC, ο δείκτης ΡΜΙ της χώρας ενισχύθηκε 1,2 μονάδα στο 51,4.

Στην Ινδία ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC υποχώρησε στο 52,9 τον Ιούλιο από 55 τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι ανακοινώθηκαν παράλληλα τα στοιχεία για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ΡΜΙ, που έδειξαν διολίσθηση του ΡΜΙ μεταποίησης σε χαμηλό 37 μηνών, ενώ αργότερα θα κοινοποιηθούν οι δείκτες μεταποίησης στην αμερικανική αγορά.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v