O Draghi πρέπει να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε

Αν ο διοικητής πείσει την ιεραρχία της ΕΚΤ να στηρίξει μεγαλύτερο πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ο θεσμός θα πείσει ότι μπορεί να νικήσει την κρίση. Αν όχι, θα καταδικαστεί σε μια πτώση που δεν θα μπορέσει να αντέξει.

  • Lex
O Draghi πρέπει να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε
Ο Mario Draghi μοιάζει με πατέρα που εκλιπαρεί τα παιδιά του να μην κάνουν καμια ζημιά όσο η μαμά και ο μπαμπάς λείπουν σε διακοπές.

Η δήλωση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι το ίδρυμα θα πληρώσει κάθε τίμημα, θα σηκώσει κάθε βάρος, θα ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, θα στηρίξει κάθε φίλο και θα αντισταθεί σε κάθε εχθρό για να εξασφαλίσει την επιβίωση και την επιτυχία του ευρώ (με δικές μας παραφράσεις) έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση.

Τα yields στα ισπανικά 10ετή ομόλογα κινούνται μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα και της Ιταλίας μισή περίπου. Καθώς οι Ευρωπαίοι αγωνιούν να φτάσουν στην παραλία, οι ρυθμιστές ίσως πιστέψουν ότι κέρδισαν μερικές εβδομάδες παραπάνω.

Οι αξιωματούχοι μάχονται, ορθώς, ώστε να μην επαναληφθεί η περσινή σφαγή όταν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές βούλιαξαν 50% μέσα σε δύο μήνες καθώς φανερωνόταν για πρώτη φορά σε όλο του το μέγεθος το πρόβλημα της ευρωζώνης.

Οπωσδήποτε, η κρίση είναι πιο πιεστική σήμερα. Όπως σημειώνει η Spiro Sovereign Strategy, τίποτε απ’ όσα έριξαν στην αγορά η ΕΚΤ ή οι Βρυξέλλες τους τελευταίους 12 μήνες -η 2η διάσωση της Ελλάδας, το κούρεμα των ομολογιούχων, η διάσωση των ισπανικών τραπεζών, οι επιχειρήσεις ρευστότητας με 1 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ- δεν έχει αποδώσει.

Αυτό που πραγματικά είπε ο κ. Draghi την περασμένη Πέμπτη ήταν το εξής: «Εντός των αρμοδιοτήτων της, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί το ευρώ. Και, πιστέψτε με, θα είναι αρκετό». Είπε, επίσης ανοιχτά ότι τα εκτός ελέγχου επιτόκια ομολόγων εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Είναι μια ριψοκίνδυνη δήλωση.

Πράγματι, οι ρυθμιστές έχουν ξανακάνει τέτοιες δηλώσεις, αλλά ποτέ τόσο ανοιχτά ή ένθερμα. Και η δήλωση Draghi αυξάνει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα απελευθερώσει τουλάχιστον ένα αυξημένο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων σε συνεργασία με τους μηχανισμούς της ευρωζώνης - ή και πιο δραστικά μέτρα (αν και είναι δύσκολο να οραματιστούμε ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά).

Η Bundesbank εναντιώνεται έντονα στις αγορές ομολόγων. Αν ο Μ. Draghi μπορεί να την πείσει να υποστηρίξει ένα διευρυμένο πακέτο τώρα, θα βελτιώσει πάρα πολύ την αξιοπιστία της ως θεσμού που καταπολεμά την κρίση. Αν τα σχόλιά του καταλήξουν σε νέα «φαγωμάρα» στην κορυφή της ιεραρχίας, θα έχουμε ετοιμάσει την ΕΚΤ για μια πτώση την οποία δεν θα αντέξει.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v