Το ράλι των spreads βάζει την ΕΕ στην πρίζα

Απαράδεκτα τα επιτόκια που πληρώνουν Ισπανία και Ιταλία λέει ο Hollande. Bάζει νερό στο κρασί η Μέρκελ, αλλά δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της Γερμανίας. Έκκληση για μεγαλύτερη ενοποίηση και άμεση δράση.

Το ράλι των spreads βάζει την ΕΕ στην πρίζα
Τα μέλη της ευρωζώνης που εκπροσωπούνται στο κλαμπ του G20 θα δεσμευτούν για τη μείωση του κόστους δανεισμού στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης που διέρρευσε στη συνεδρίαση των είκοσι ισχυρότερων κρατών του πλανήτη.

Τη μέρα όπου η Ισπανία αναγκάστηκε να πληρώσει περισσότερο από 5% για να δανειστεί χρήματα για έναν χρόνο, η ανάγκη για δράση που θα ανακόψει το σπιράλ των αυξανόμενων αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα έγινε αποδεκτή από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τα τρία μέλη της ευρωζώνης στο G20.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις, ο Μάριο Μόντι, ο Ιταλός πρωθυπουργός, έθεσε την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα 440 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης για να αγοραστούν ομόλογα της περιφέρειας στην ανοιχτή αγορά. Η Άγκελα Μέρκελ, όμως, δεν ήταν θετική απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο στη διάρκεια της επίσημης συνεδρίασης το βράδυ.

Παρ’ όλα αυτά, αργότερα είχε επαφές και συζητήσεις από τις οποίες οι συνομιλητές της έμειναν με την εντύπωση ότι «είναι πρόθυμη να κάνει περισσότερα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να διεκρινίσει ότι η καγκελάριος δεν ήταν έτοιμη να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ είπε ότι τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι απαράδεκτα. «Πρέπει να δείξουμε γρηγορότερη ικανότητα αντίδρασης», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε: «Πιστεύω ότι υπάρχουν σημάδια πως η ευρωζώνη κινείται προς την κατεύθυνση οι πλούσιες χώρες να υποστηρίξουν τις τράπεζές τους και τις αδύναμες χώρες».

Το προσχέδιο της συμφωνίας δεν αναφέρει συγκεκριμένες δράσεις, αλλά στοχεύει στη μείωση του κόστους δανεισμού σε κράτη όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αναφέρει ότι πρόσφατες πολιτικές της Ε.Ε. όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο και τα σχέδια για ανάπτυξη «είναι σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης που οδηγεί σε βιώσιμα κόστη δανεισμού».

Ο κ. Ολάντ είπε ότι «δεν είναι αποδεκτό για την Ισπανία, που μόλις πήρε την υπόσχεση για στήριξη, να έχει επιτόκια της τάξης του 7%».

Το EFSF πέρυσι εξασφάλισε τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ελεύθερη αγορά, την οποία πριν είχε η ΕΚΤ. Μαζί με τον ESM, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα, έχουν δύναμη πυρός περίπου 500 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ τον περασμένο χρόνο αγόρασε ομόλογα 210 δισ. ευρώ.

Το προσχέδιο της συμφωνίας καλεί τις χώρες της ευρωζώνης «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, να βελτιώσουν τις λειτουργίες στις χρηματαγορές και να σπάσουν τη σύνδεση (feedback loop) μεταξύ τραπεζών και χωρών».
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v