Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Dexia σχεδιάζει την bad bank

Διαμελισμός και δημιουργία "τράπεζας επισφαλειών" που θα αναλάβει τα χαρτοφυλάκια τα οποία "καίνε" την τράπεζα, συζητείται κατεπειγόντως για τη γαλλοβελγική Dexia, μετά τη νέα "σφαγή" στις αγορές λόγω Moody’s.

  • Stanley Pignal (Βρυξέλλες), Peter Spiegel (Λουξεμβούργο), David Oakley (Λονδίνο)
Η Dexia σχεδιάζει την bad bank
Η κρίση χρεών στην ευρωζώνη έχει υποχρεώσει τον γαλλοβελγικό τραπεζικό όμιλο Dexia σε έκτακτες συνομιλίες, όπου θα μελετηθούν στρατηγικές επιλογές μεταξύ των οποίων και ο διαμελισμός, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ο πιστωτικός οίκος, ειδικός στη χρηματοδότηση τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρεί να δημιουργήσει μια «τράπεζα επισφαλειών» (bad bank) που θα συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο κεφαλαίων τα οποία «καίνε» την τράπεζα επί μακρόν, με βάση πάντα τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Ο όμιλος, που έχει έδρα στις Βρυξέλλες, ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές τράπεζες που διασώθηκαν το 2008 και κρατά 20,9 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων προβληματικών κρατών της ευρωζώνης. Παραμένει άκρως εξαρτημένος από τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του, ενώ μεγάλο κομμάτι του δανεισμού του αφορά σε μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, κ. Didier Reynders, δήλωσε στη συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών: «Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου στέκονται δίπλα στις τράπεζές τους, είτε είναι η Dexia είτε άλλη. Για να βοηθούν οι τράπεζες και να βοηθηθούν, για παράδειγμα, και οι Γάλλοι και οι Βέλγοι αποταμιευτές, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα».

Η Dexia παραδοσιακά είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στις πιστώσεις των γαλλικών δημοτικών διαμερισμάτων, ενώ διαθέτει σημαντικό δίκτυο λιανικής στο Βέλγιο και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ανεπίσημες πληροφορίες, αν χρειαστεί θα λάβει κρατική εγγύηση από το Βέλγιο και τη Γαλλία. Εκπρόσωπος του κ. Reynders αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν τη φήμη.

Το σχέδιο που συζητά το Δ.Σ. προβλέπει είτε να συγχωνευθούν οι τραπεζικές δραστηριότητες στη Γαλλία και στο Βέλγιο είτε να αναπτυχθούν συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση των γαλλικών δήμων μπορεί να γίνει σε συνεργασία με την Banque Postale και τη CDC, που είναι μέτοχος και στην Postale και στην Dexia.

Άλλες δραστηριότητες πιθανόν να πωληθούν για να αντληθούν κεφάλαια, όπως το μερίδιο της Dexia στην τουρκική Denizbank, καθώς και ο βαρύτιμος βραχίονας διαχείρισης κεφαλαίων.
Οι συζητήσεις αυτές ακολουθούν την απόφαση του οίκου Moody’s να θέσει υπό επιτήρηση για υποβάθμιση την Dexia, που προκάλεσε «αιματοκύλισμα» στις τραπεζικές μετοχές και στα ευρύτερα χρηματιστήρια τη Δευτέρα.

Ο οίκος απέδωσε την κίνηση στην «επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών στην αγορά» για τις τράπεζες και επανέλαβε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει τον Ιούλιο, όταν υποβάθμισε την Dexia.

Στο τελευταίο τρίμηνο, η μετοχή της Dexia έχει διολισθήσει 41%, ενώ της γαλλικής BNP Paribas 47% και της Societe Generale 55%.

Η Dexia δηλώνει ότι διαθέτει άφθονα κεφαλαιακά αποθέματα με βάση το πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ και πέρασε τα πρόσφατα stress tests με συντελεστή Core Tier 1 10,4%. Όμως, έχει λειψά εμπράγματα χρεόγραφα, μετά τη συρρίκνωση εξαιτίας του μεγάλου ανοίγματος σε ελληνικά και σε άλλα ριψοκίνδυνα ομόλογα.

Η διοίκηση της Dexia, μεταξύ άλλων ο κ. Jean-Luc Dehaene, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου που εκτελεί χρέη προέδρου, και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Pierre Mariani, πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου κ. Nicolas Sarkozy, έχουν αναλάβει το έργο του επαναπροσδιορισμού του κινδύνου, ακόμη και εις βάρος της βραχυπρόθεσμης κερδοφορίας.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v