Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Fed... χάνει τον καιρό της

Έπειτα από 33 μήνες με μηδενικά επιτόκια και δύο γιγαντιαία προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, είναι σαφές ότι η νομισματική πολιτική δεν αποδίδει. Αν αναζητά κανείς τις αιτίες, ας δει τα αποτελέσματα των τραπεζών.

  • LEX
Γιατί η Fed... χάνει τον καιρό της
Ποια ήταν η πιο σημαντική είδηση την Τετάρτη; Η αλλαγή της σύνθεσης στο χαρτοφυλάκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ή η υποβάθμιση τριών αμερικανικών τραπεζών από τη Moody’s; Πολλοί θα επέλεγαν το πρώτο, λόγω του ντόρου που έγινε με το πλάνο της Fed να αγοράσει ομόλογα μακροπρόθεσμης διάρκειας έναντι 400 δισ. δολ.

Στην πραγματικότητα, όμως, η κακή κατάσταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι πιο ενδεικτική για την οικονομία της χώρας από ό,τι οι κινήσεις της Fed.

Αν δει κανείς μόνο την πρώτη παράγραφο της ανακοίνωσης της Fed θα διαπιστώσει ότι η τελευταία κίνηση δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο. Η ανάπτυξη «παραμένει αργή», η ανεργία «είναι αυξημένη» και οι δαπάνες είναι «μέτριες», ενώ ο κλάδος κατοικιών βρίσκεται «σε ύφεση».

Με άλλα λόγια, ύστερα από 33 μήνες με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και έπειτα από αγορές ομολόγων ύψους 2,3 τρισ. δολ. μέσα από δύο προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Μόνο οι αθεράπευτα αισιόδοξοι μπορεί να πιστέψουν, κατά συνέπεια, ότι αυτό το παιχνίδι με τη διάρκεια των τίτλων που έχει η Fed θα ωθήσει την αμερικανική οικονομία.

Οι αγορές ομολόγων, όπως προβλεπόταν, αντέδρασαν με υποχώρηση στις αποδόσεις των 10ετών και 30ετών Treasuries κατά 10 και 20 μονάδες βάσης αντιστοίχως. Εν τω μεταξύ, τα χρηματιστήρια προφανώς τρομοκρατήθηκαν από τις προβλέψεις της Fed για την οικονομία.

Εάν ψάχνει κανείς στοιχεία ως προς το γιατί δεν αποδίδει καρπούς η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καλύτερα να δει τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα της Bank of America, βάσει των οποίων, συγκριτικά με τον Δεκέμβριο, υπάρχει μείωση στα στεγαστικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες, στα καταναλωτικά και τα εμπορικά δάνεια.

Παρ' όλα αυτά, η υποβάθμιση από τη Moody’s έγινε επειδή ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η BofA και άλλες τράπεζες έχουν πλέον λιγότερες πιθανότητες στήριξης από τρίτα μέρη. Ο οίκος, όμως, δήλωσε παράλληλα ότι παραμένουν οι κίνδυνοι ως προς τα ενυπόθηκα δάνεια της τράπεζας. Και έτσι είναι. Άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως η Citigroup, δεν μπορούν να βγουν έτσι εύκολα από αυτόν τον τομέα.

Όταν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί δεν θέλουν να δανείσουν και οι δανειζόμενοι δεν θέλουν να δανείσουν, τότε ό,τι και να κάνει η Fed δεν θα έχει αποτέλεσμα.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v