Pimco: Κραταιή η θεωρία του new normal

Η αναπτυξιακή πορεία των ΗΠΑ για τον Mohamed El-Erian δεν είναι παράγοντας εφησυχασμού. "Δανειζόμαστε ανάπτυξη από τα επόμενα χρόνια", υποστηρίζει και προειδοποιεί για παρατεταμένη υποτονική ανάπτυξη.

  • Richard Milne
Pimco: Κραταιή η θεωρία του new normal
Η θεωρία της νέας τάξης πραγμάτων (new normal), για την οποία μίλησε η Pimco πριν από περίπου έναν χρόνο, ήταν η κρατούσα άποψη των αναλυτών. Αδύναμη ανάπτυξη, επίμονα υψηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλός πληθωρισμός: αυτές ήταν οι προβλέψεις ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτών παγκοσμίως, όπως διατυπώθηκαν τον Μάιο του 2009, και φάνηκε πως θα διαρκέσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2011, όμως, αναθεωρούνται ανοδικά -και η Pimco τις αναβάθμισε για τις ΗΠΑ- όπως επίσης και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Επενδυτές και αναλυτές διερωτώνται πλέον: ισχύει ακόμη η θεωρία του new normal;

"Φαίνεται πως έχουμε επιστρέψει old normal", δηλώνει ο κ. Steven Major, επικεφαλής ανάλυσης για τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος της HSBC,
και συμπληρώνει: "Οι ρυθμοί ανάπτυξης αποδεικνύονται υψηλότεροι των προσδοκιών σε πολλές χώρες. Πάρτε, για παράδειγμα, τη Βρετανία, όπου τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερα του αναμενομένου, συνεισφέροντας στην ενίσχυση των αποδόσεων".

Ο κ. Ed Yardeni, ιδρυτής της Yardeni Research, δηλώνει πως η πρόσφατη ενίσχυση στις αποδόσεις των αμερικανικών treasuries, των βρετανικών gilt και των γερμανικών bund δείχνει πως οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το new normal δεν θα διαφέρει πολύ από το old normal. "Ποιο το νόημα να προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε πώς ήταν η οικονομία πριν και πώς είναι τώρας" αναρωτιέται και συμπληρώνει: "Βάσει του old normal, η οικονομία χρειάζεται στήριξη από τη δημοσιονομική και τη νομισματική πολιτική για να ανακάμψει, και στη συνέχεια η αναπτυξιακή πορεία είναι διατηρήσιμη. Αυτό φαίνεται πως γίνεται και τώρα, όπως στο παρελθόν".

Από τον Μάιο του 2009, οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ όσον αφορά στον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1,4%, στο 2,3%. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν επίσης αναθεωρηθεί ανοδικά. Η Pimco την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2011, από το 2% - 2,5% στο 3% - 3,5%.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης φέρνει παράλληλα αλλαγές στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών treasuries στο 3,27%, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, αλλά ελάχιστα πιο πάνω από τα επίπεδα του Μαΐου 2009. "Οι αγορές έχουν συνηθίσει αποδόσεις της τάξεως του 2% - 4% για τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων οικονομιών, όμως αυτό είναι αφύσικο", δηλώνει ο κ. Major.

Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αγγίζοντας στις ΗΠΑ το 9,8%.

Τι πιστεύει λοιπόν ο κ. Mohamed El-Erian της Pimco για την περιβόητη ρήση του new normal; Ισχύει ακόμη; Ο κ. El-Erian επιμένει ότι δεν έχουμε επιστρέψει στα παλαιότερα πρότυπα, γιατί οι ρυθμοί ανάπτυξης στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα κρατικά κεφάλαια.

Από το γραφείο του στο Newport Beach της Καλιφόρνιας δηλώνει: "Η ανταπόκριση της πολιτικής απέχει πολύ από τη φυσιολογική τάξη πραγμάτων. Το σύστημα ακόμη προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Έχουμε νικήσει στον πόλεμο, αλλά δεν έχουμε εξασφαλίσει την ειρήνη".

Με τη δήλωση αυτή εννοεί πως, ενώ οι κυβερνήσεις είχαν τη σωστή άμεση αντίδραση στην κρίση, πράττουν πολύ λιγότερα τώρα, στην εποχή ύστερα από αυτήν.

Ο κ. Εl-Erian εκφράζει ιδιαίτερες ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές αδυνατούν να μειώσουν κάποιες από τις έκτακτες πολιτικές που εισήγαγαν, όπως η ποσοτική χαλάρωση, κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αγοράζουν κρατικούς τίτλους.

Μάλιστα δηλώνει: "Αυτό που παρακολουθούμε καθοδηγείται από τα έκτακτα μέτρα. Εάν όντως υπήρχε εξομάλυνση της κατάστασης, τότε δεν θα υπήρχε ποσοτική χαλάρωση, αλλά οι Αρχές θα αναζητούσαν τον τρόπο εξόδου από τα έκτακτα μέτρα".

Για τον κ. El-Erian, οδεύουμε σε μία περίοδο υποτονικής ανάπτυξης, όπου ο ρόλος του κρατικού τομέα θα είναι ασυνήθιστα μεγάλος, σε συνδυασμό με στροφή από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες οικονομίες. Το ερώτημα είναι πόσο επηρεάζεται η εκτίμηση αυτή από την τρέχουσα αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την αμερικανική ανάπτυξη.

"Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι δανειζόμαστε ανάπτυξη του 2011, του 2012 και ακόμη παραπέρα", υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco.

Η μία αδιαμφισβήτητη αλήθεια της θεωρίας του new normal είναι το επίμονα υψηλό ποσοστό της ανεργίας σε όλο τον δυτικό κόσμο.

Ο κ. El-Erian επισημαίνει ότι "η προσδοκία από τα κίνητρα του 2009 ήταν ποσοστό ανεργίας στο 7% και όχι στο 10%".

Κατά συνέπεια, υπήρξε η ανάγκη γι' αυτό που ορισμένοι αποκάλεσαν δεύτερο πακέτο στήριξης, αναφερόμενοι στη συμφωνία του κ. Barack Obama να επεκτείνει τις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Bush όπως επίσης και μία προσωρινή μείωση στον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Ο κ. Yardeni υποστηρίζει ότι δεν έχει ακόμη κριθεί εάν επιστρέφουμε ή όχι στη γνωστή οικονομική θεωρία: "Το γεγονός ότι η Pimco αναβάθμισε τις προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία απέχει από τη θεωρία της νέας τάξης πραγμάτων. Η ανεργία, όμως, παραμένει σε υψηλά επίπεδα".

Παρ' όλα αυτά, ο κ. El-Erian εκτιμά ότι η θεωρία της νέας τάξης πραγμάτων θα παραμείνει σε ισχύ για κάποιο χρονικό διάστημα, κυρίως επειδή οι κυβερνήσεις δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε στρατηγικές εξόδου από την πολιτική στήριξης των οικονομιών.

Καταλήγει στο εξής δίλημμα για τις κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών: "Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει διάθεση μεταρρυθμίσεων. Παρατηρούμε αντιδράσεις στην πραγματικότητα της υποτονικής ανάπτυξης. Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τους προϋπολογισμούς τους και τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτών των ενεργειών. Και στην Κίνα η κρίση προκαλεί πιέσεις στο νόμισμά της".

Όλα αυτά οδηγούν τον επικεφαλής της Pimco στο εξής συμπέρασμα: "Συνεχίζεται η πολιτική των ημίμετρων. Το πρόβλημα είναι ότι όσο συνεχίζεται αυτή η τάση τόσο περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται". "Βλέπω ότι η θεωρία του new normal θα παραμείνει για κάποιον καιρό", καταλήγει ο κ. El-Erian.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v