Η ΕΚΤ αναλαμβάνει ρόλο πυροσβέστη

Ο J-Cl.Trichet άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει σημαντικά η ΕΚΤ τις αγορές κρατικών ομολόγων και οι αναλυτές περιμένουν αγορές της τάξης των 1.000 - 2.000 δισ. ευρώ.

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη), Richard Milne και David Oakley (Λονδίνο)
Η ΕΚΤ αναλαμβάνει ρόλο πυροσβέστη
Ο κ. Jean-Claude Trichet, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει σημαντικά η ΕΚΤ τις αγορές κρατικών ομολόγων και προειδοποίησε τις αγορές να μην υποτιμούν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να επιλύσει την κλιμακούμενη κρίση στην ευρωζώνη.

Η υπόνοια ότι η ΕΚΤ θα ενισχύσει τις προσπάθειες καταπολέμησης της κρίσης εκφράστηκε την ώρα όπου η Ιταλία και η Ισπανία πλήρωσαν επιτόκια με αποκλίσεις-ρεκόρ σε σχέση με τα γερμανικά. Ο θεματοφύλακας του ευρώ έχει ήδη αυξήσει τις αγορές πορτογαλικών ομολόγων, σύμφωνα με τις πληροφορίες των traders.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αμφισβητήθηκε από μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όταν εισήχθη τον Μάιο, με τον κ. Axel Weber να ηγείται των αντιδράσεων.

Όμως, ο ρυθμός με τον οποίο μεταδίδεται η κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην ΕΚΤ, η οποία μπορεί να δικαιολογήσει την κλιμάκωση των παρεμβάσεών της με το επιχείρημα ότι το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων είναι πολύ μακριά από τα θεμελιώδη δεδομένα και δείχνει δυσλειτουργία στις αγορές.

Από τον Μάιο η ΕΚΤ έχει δαπανήσει 67 δισ. δολ. για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Όμως, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θεωρούν την ΕΚΤ όλο και περισσότερο τον μόνο θεσμό με αρκετά βαθιές τσέπες ώστε να εκτονώσει την κρίση.

Ο κ. Willem Buiter, chief economist της Citi, δήλωσε: "Η ανάμιξη της ΕΚΤ είναι πιθανόν να αυξηθεί, παρά τις δηλώσεις -και ίσως τις επιθυμίες της- για το αντίθετο." Πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις που απαρτίζουν την ΕΚΤ θα δώσουν στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης δάνειο ύψους 2.000 δισ. ευρώ.

Ο κ. Gary Jenkins, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Evolution Securities, θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα δοκιμάσει "πραγματική ποσοτική χαλάρωση" με αγορά ομολόγων αξίας 1.000 - 2.000 δισ. ευρώ. "Μπορεί να είναι πολιτικά δυσκολοχώνευτο, όμως θα λειτουργήσει άμεσα πυροσβεστικά".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v