ΕΕ: Προς νέα stress test με δείκτες ρευστότητας

Αξιωματούχοι της ΕΕ ζητούν να περιληφθούν και οι δείκτες ρευστότητας στον νέο γύρο των ευρωπαϊκών stress tests του τραπεζικού κλάδου, που ενδεχομένως να διεξαχθούν ακόμη και το πρώτο τρίμηνο του 2011.

  • Νikki Tait, Brooke Masters, James Wilson, Victor Mallet και Scheherazade Daneshkhu
ΕΕ: Προς νέα stress test με δείκτες ρευστότητας
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν να περιληφθούν και οι δείκτες ρευστότητας στον νέο γύρο των ευρωπαϊκών stress tests του τραπεζικού κλάδου, που ενδεχομένως να διεξαχθούν ακόμη και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την έντονη κριτική που έχει δεχτεί ο τρόπος διεξαγωγής των τελευταίων stress tests, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από την Επιτροπή Εποπτείας των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, που επικεντρώθηκε στους λόγους κεφαλαιακής επάρκειας. Από τις 91 ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετείχαν στη διαδικασία των τεστ κοπώσεως οι 84 σημείωσαν επιτυχία, εκ των οποίων η Allied Irish Banks και η Bank of Ireland, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ιρλανδίας, που έκτοτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
 
Ο λόρδος Turner, πρόεδρος της βρετανικής Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών άφησε να εννοηθεί ότι η διαδικασία των stress tests ίσως ήταν αρκετά περιορισμένη. "Νομίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά stress tests ήταν πολύ χρήσιμη άσκηση… Το θέμα εδώ είναι να εξακριβώσουμε εάν αυτά ήταν προβλήματα ρευστότητας ή φερεγγυότητας", δήλωσε.

Την Πέμπτη, η Επιτροπή Εποπτείας Ευρωπαϊκών Τραπεζών ανέφερε ότι θα υπάρξει νέος γύρος τεστ αντοχής τον επόμενο χρόνο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον χρόνο ή τον τρόπο διεξαγωγής τους. Ενώ, όμως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να περιληφθεί στη συζήτηση και το θέμα των δεικτών ρευστότητας στον επόμενο γύρο αυτών, η πρόταση συναντά ενστάσεις από ορισμένες εθνικές κυβερνήσεις. Το ζήτημα ενέχει επίσης τεχνικές πολυπλοκότητες.

Οι αξιωματούχοι, πάντως, πιστεύουν ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί έχοντας και τη στήριξη ορισμένων τραπεζικών στελεχών. "Η ρευστότητα είναι βασικό στοιχείο, που πρέπει να τίθεται υπό έλεγχο", δήλωσε ένας εξ αυτών.

Στελέχη των τραπεζικών εποπτικών αρχών της Γερμανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν κι επίσης ούτε στη Γαλλία ήταν διαθέσιμα να απαντήσουν.

Στην Ισπανία τραπεζικά στελέχη και αξιωματούχοι πανηγύρισαν πως η τελευταία διαδικασία stress tests απέδειξε πως οι μεγαλύτεροι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί της χώρας είναι ισχυροί. Η ιρλανδική διάσωση, όμως, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τη ρευστότητα των ισπανικών τραπεζών, η οποία ενδεχομένως να στεγνώσει, όπως συνέβη το καλοκαίρι με τη συνεπακόλουθη εξάρτηση από τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τις τελευταίες ημέρες, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας φέρεται να δηλώνει στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να δίνουν συχνότερα και πιο λεπτομερή στοιχεία ως προς τη ρευστότητα. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα "El Mundo", σε ορισμένες τράπεζες ζητήθηκε να παρουσιάζουν στοιχεία κάθε εβδομάδα. Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ισπανικές τράπεζες εξαρτούν εδώ και καιρό τη χρηματοδότησή τους από διεθνείς οργανισμούς. Η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε σε πόλεμο τιμών για τις καταθέσεις λιανικής τραπεζικής, με τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να προσφέρουν επιτόκιο έως και 4,75%, υψηλότερο απ' όσο εκείνοι δανείζουν στα ενυπόθηκα δάνεια.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v