Εξαιρετικά κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για τις αγορές

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Fed για να αποφασίσει το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ την Πέμπτη οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες εξετάζουν τους τρόπους αντίδρασης για όσα αποφασιστούν στις ΗΠΑ.

  • Neil Dennis
Εξαιρετικά κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για τις αγορές
Εάν έπρεπε να χαρακτηριστεί κάποια εβδομάδα κρίσιμη για την πορεία των αγορών, τότε σίγουρα θα ήταν αυτή, καθώς θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής και της διεθνούς αναπτυξιακής πορείας.

Έπειτα από εβδομάδες έντονης φημολογίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τον δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Τις τελευταίες ημέρες οι προβλέψεις που διατυπώνονται για το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης είναι πιο συγκρατημένες μετά τις συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για τον αντίκτυπο των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών στη διεθνή αγορά συναλλάγματος.

Κατά την τελευταία συνάντηση των χωρών του G20, τον Οκτώβριο, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολέμου νομισμάτων με χώρες που παρουσιάζουν μεγάλα πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών επιτρέποντας στα νομίσματά τους να ανατιμηθούν.

"Μία προσέγγιση τύπου σοκ και δέος από τη Fed θα έβαζε τέλος σε αυτήν τη συνεργασία", αναφέρει ο κ. Hans Redeker της BNP Paribas, ο οποίος προβλέπει ότι το ύψος της ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι στα 500 δισ. δολ. με διάρκεια 6 μηνών, ενδεχομένως με μία "ανοιχτή υπόθεση για περισσότερες κινήσεις, εφόσον κριθεί απαραίτητο".

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας φαίνεται πως προετοιμάζεται για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση απότομης ενίσχυσης του γεν, αν η Fed προχωρήσει σε πιο τολμηρές κινήσεις απ' ό,τι προεξοφλούν οι αγορές. Η BoJ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διεξάγει νωρίτερα την επόμενη συνεδρίασή της, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 15 - 16 Νοεμβρίου. Η νέα ημερομηνία ορίστηκε αυτήν την Πέμπτη και Παρασκευή με επίφαση τη συζήτηση σχεδίων για την αγορά επενδυτικών trust στο real estate και άλλων τοποθετήσεων στο πλαίσιο του δικού της προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

"Είναι εμφανές, επίσης, ότι η αλλαγή της ημερομηνίας έγινε για να υπάρξει έγκαιρη αντίδραση στην απόφαση που θα ληφθεί στη συνάντηση της Fed" δηλώνει ο κ. Madhur Jha της HSBC.

Την Πέμπτη θα υπάρξουν επίσης αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον για τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαν τεθεί επί τάπητος και είχαν ψηφιστεί τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη νομισματική πολιτική και τελικά αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή. Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, υπήρξαν στοιχεία που απέδειξαν την ισχύ της βρετανικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο, τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν την Τράπεζα της Αγγλίας.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει τα μηνιαία στοιχεία για την αγορά εργασίας. Η κρατούσα πρόβλεψη κάνει λόγο για δημιουργία 65.000 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι παρέμεινε στο 9,6%. Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ενδεχομένως να ευθύνονται για μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, αυτήν την εβδομάδα, ανακοινώνονται εκθέσεις για τον επιχειρηματικό δείκτη δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην ευρωζώνη τόσο για τον μεταποιητικό όσο και για τον κλάδο των υπηρεσιών.

Ο δείκτης ΡΜΙ μεταποίησης στη Βρετανία αποδείχτηκε απροσδόκητα ισχυρός τον Σεπτέμβριο, με μικρή ενίσχυση των νέων παραγγελιών. Ο δείκτης, πάντως, εκτιμάται ότι ενισχύθηκε οριακά τον Οκτώβριο, στο 53,4 από 53,1, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 50, και αυτό συνεπάγεται ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και αρκετά πιο πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v