Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά

Στη συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 300 εκατ. ευρώ της Eurobank από τη διατραπεζική αγορά αναφέρονται οι "F.T.", που σημειώνουν ότι αυτή είναι η πρώτη συναλλαγή αυτού του είδους από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα.

  • Kerin Hope (Αθήνα)
EFG: Κεφάλαια από τη διατραπεζική αγορά
Η EFG Eurobank συγκέντρωσε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ μέσω συμφωνίας χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά, χρησιμοποιώντας μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση, στην πρώτη συναλλαγή αυτού του είδους από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο.

Η τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκλήρωσε συμφωνία διετούς επαναγοράς ή repo με επενδυτική τράπεζα, που δεν κατονομάζεται, με επιτόκιο Euribor +195 μονάδες βάσης.

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν αποκλειστεί από τη διατραπεζική αγορά φέτος λόγω των ανησυχιών ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τη χρεοκοπία.

Ωστόσο, το κλίμα άρχισε να αλλάζει τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, μετά τα εύσημα του ΔΝΤ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της χώρας να αναδιαρθρώσει τα δημόσια οικονομικά της, παρά τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο την ύπαρξη ανεπίσημων συζητήσεων για πιθανή παράταση στον δανεισμό των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Δεν ήταν ξεκάθαρο αν και άλλες ελληνικές τράπεζες θα ακολουθήσουν αμέσως το παράδειγμα της Eurobank, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα (βάσει χορηγήσεων) της χώρας και αποτελούσε ενεργό παίκτη στις διεθνείς κεφαλαιαγορές μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης.

Ο κ. Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, δήλωσε πως η συναλλαγή είναι "ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν θα πρέπει να παρερμηνευτεί".

Επίσης τόνισε: "Σηματοδοτεί ένα καλύτερο κλίμα, όχι όμως και άνοιγμα των αγορών στην Ελλάδα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω πρόοδο της εφαρμογής της δημοσιονομικής προσαρμογής".

Η συναλλαγή με τη χρήση ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από άλλα deals επαναγοράς, με τα οποία η Eurobank συγκέντρωσε το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, με τη στήριξη των ρουμανικών και ουκρανικών ομολόγων που διατηρούσε στο χαρτοφυλάκιό της, ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

Αφότου έχασαν την πρόσβαση στις ιδιωτικές αγορές, οι ελληνικές τράπεζες βασίστηκαν σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, η οποία ανήλθε συνολικά στα 94,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του προηγούμενου μήνα.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v