Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Τόκιο για νέες παρεμβάσεις

Σε συνέντευξή του στους "Financial Times", ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι, αν υπάρξουν δραστικές αλλαγές στην ισοτιμία του γεν, τότε αντίστοιχες παρεμβάσεις είναι "αναπόφευκτες".

  • Mure Dickie και Michiyo Nakamoto
Προειδοποίηση Τόκιο για νέες παρεμβάσεις
Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να παρέμβει εκ νέου στην αγορά συναλλάγματος, ενώ σχεδιάζει επίσης ευρύτερες οικονομικές και νομισματικές πολιτικές που θα συμβάλουν στην περαιτέρω εξασθένηση του γεν, σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, κ. Naoto Kan.

Σε συνέντευξη του στους "Financial Times", ο κ. Kan τονίζει ότι η παρέμβαση της ιαπωνικής κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα επιβλήθηκε από τις "δραστικές" κινήσεις στις ισοτιμίες της αγοράς συναλλάγματος, αναφερόμενος στο υψηλό 15ετίας που κατέγραψε το γεν έναντι του δολαρίου μετά την εκλογική του νίκη στην ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο κ. Kan δήλωσε πως υπάρχει "κοινή αναγνώριση" στα κράτη που μετέχουν στην G20 ότι υπερβολικά απότομες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος δεν είναι επιθυμητές και πως θα προωθήσει την ιαπωνική θέση ως προς την πολιτική των παρεμβάσεων κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολιτικοί κατέκριναν το Τόκιο για τη μονομερή παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, ο κ. Κan αποσαφηνίζει ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να παρεμβαίνει μόνη της, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, τον περασμένο Ιούνιο, δηλώνει: "Αν υπάρξουν δραστικές αλλαγές (στην ισοτιμία του γεν), τότε αντίστοιχες παρεμβάσεις είναι αναπόφευκτες".

Ωστόσο, ο κ. Kan επισημαίνει ότι το Τόκιο επιζητεί τη δημιουργία ενός "συνολικού" πακέτου μέτρων που θα ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση και θα ενθαρρύνουν πιο σωστά επίπεδα ισοτιμίας. Μια πιθανότητα, όπως δήλωσε, είναι να χρησιμοποιηθεί η ισχύς του γεν για επενδύσεις σε φυσικούς πόρους στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) για τη δημιουργία κατάλληλης νομισματικής πολιτικής είναι επίσης ουσιαστικές.

"Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να συνδυάσουμε οικονομικές και νομισματικές πολιτικές που θα συντελέσουν σε... (ισοτιμία του γεν) χαμηλότερη από τα τρέχοντα επίπεδα", δήλωσε ο κ. Kan.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεν αποδέχεται την κριτική ότι η παρέμβαση του Τόκιο καθιστά δυσχερέστερες τις προσπάθειες να πειστεί η Κίνα να επιτρέψει την ανατίμηση του νομίσματός της ως προς το δολάριο. Το Τόκιο υποφέρει από τις δραστικές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος, ενώ το Πεκίνο επικεντρώνει την πολιτική του στη διατήρηση της σύνδεσης του γουάν με το δολάριο παρά την οικονομική ανάπτυξη που καταγράφει, υποστηρίζει ο κ. Kan και συμπληρώνει: "Νομίζω ότι το θέμα του κινεζικού γουάν και του ιαπωνικού γεν είναι εντελώς διαφορετικά".

Η επίσκεψη του κ. Kan στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, καθώς το Πεκίνο απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του καπετάνιου ενός κινεζικού αλιευτικού σκάφους που συνελήφθη από την ιαπωνική ακτοφυλακή, ενώ έπλεε δίπλα σε βραχονησίδες που διεκδικούνται και από τις δύο χώρες.

Παρά την αυξανόμενη ένταση, ο κ. Kan δηλώνει: "Νομίζω ότι αν το θέμα αντιμετωπιστεί με ηρεμία, είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί ότι πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα". Ο κ. Kan θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο πλαίσιο της διάσκεψης για την επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας, όπου και θα αναφερθεί στη συμβολή της Ιαπωνίας σε πρωτοβουλίες που αφορούν στην πολιτική σε θέματα υγείας ειδικότερα για μητέρες και μωρά, καθώς και στην ιαπωνική προσέγγιση για τη βασική εκπαίδευση, που είναι γνωστή ως "Σχολείο για όλους".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v