Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed «πανέτοιμη» να βοηθήσει την οικονομία

Η Federal Reserve δεν έκανε κίνηση στα επιτόκια, στην τακτική συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αλλά έστειλε το μήνυμα ότι πιθανόν σύντομα να ξαναρχίσει μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων αλλάζοντας τη φρασεολογία της.

  • Robin Harding (Oυάσιγκτον)
Η Fed «πανέτοιμη» να βοηθήσει την οικονομία
Η Federal Reserve δεν έκανε καμία κίνηση στα επιτόκια κατά την τακτική συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αλλά έστειλε το μήνυμα ότι πιθανόν σύντομα να ξαναρχίσει μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων, αλλάζοντας τη φρασεολογία στο ανακοινωθέν της.

Μετά τη συνεδρίαση, η επιτροπή καθορισμού πολιτικής Federal Open Market Committee δήλωσε ότι θα συνεχίσει «να παρακολουθεί τις οικονομικές προοπτικές και τις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις και είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον στήριξη, αν χρειαστεί, για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να επιστρέψει ο πληθωρισμός, συν τω χρόνω, σε επίπεδα συμβατά με τους στόχους».

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έσβησε τις απώλειές του μετά την ανακοίνωση. Οι αγορές δεν περίμεναν κάποια μεταβολή σε αυτήν τη συνάντηση. Ο κ. David Semmens, οικονομολόγος αμερικανικών θεμάτων της Standard Chartered στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι στόχος της συνάντησης ήταν να επιτευχθεί «συμφωνία για το τι θα γίνει, αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα».

Παρατηρητής αναφέρει ότι θα ήταν αποτυχία για τους διττούς στόχους της Fed όσον αφορά στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό να μην προχωρήσει σε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση.

Οι πιέσεις στη Fed για να αναλάβει δράση έχουν αυξηθεί μετά την αποδυνάμωση της οικονομικής ανάκαμψης το καλοκαίρι, που με αυτούς τους αργούς ρυθμούς δεν μπορεί να μειώσει την ανεργία.

Τα μέλη της FOMC πιστεύουν ότι «αντέχουν» την επιβράδυνση μέχρι στιγμής, γιατί προσδοκούν ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί του χρόνου σε επίπεδο άνω του 3,5%. Τυχόν ενδείξεις απουσίας επιτάχυνσης θα αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω κινήσεις, για πολλά μέλη της επιτροπής.

Μια μειοψηφία από πιο «επιθετικά» έναντι του πληθωρισμού μέλη της FOMC, όπως ο κ. Jeffrey Lacker του Ρίτσμοντ και ο κ. Richard Fisher του Ντάλας, θεωρούν ότι ο πήχης που θα πυροδοτήσει περαιτέρω δράση θα πρέπει να τεθεί υψηλότερα. Η άποψή τους, ωστόσο, θα είναι δύσκολο να πείσει την επιτροπή, αν ο κ. Bernanke στηρίξει την άποψη των περαιτέρω κινήσεων.

Η FOMC κράτησε το επιτόκιο federal funds σταθερό στην κλίμακα του 0 με 0,25 τοις εκατό και επανέλαβε ότι «οι οικονομικές συνθήκες... πιθανότατα θα στοιχειοθετούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο», μια ένδειξη ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v