Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι τιμών σε χρυσό και ασήμι

Οι συζητήσεις για περαιτέρω χαλάρωση νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ αλλά και ο τερματισμός προθεσμιακών πωλήσεων ωθούν το χρυσό σε αλλεπάλληλα ρεκόρ. Πρόβλεψη για 1.300 δολ. ανά ουγκιά στα τέλη του έτους.

  • Javier Blas
Το ράλι τιμών σε χρυσό και ασήμι
Σε νέο ρεκόρ εκτινάχθηκε η τιμή του χρυσού, ενώ το ασήμι ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο ετών, καθώς αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα πολύτιμα μέταλλα, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω χαλάρωση της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα, οι μεταλλευτικές εταιρίες προβαίνουν σε αισιόδοξες προβλέψεις.
 
Η πτωτική τάση που καταγράφει το δολάριο έναντι του ευρώ και η έντονη αστάθεια ως προς το γεν μετά την παρέμβαση του Τόκιο στην αγορά συναλλάγματος επίσης λειτουργούν υποστηρικτικά στις τιμές του χρυσού.

Η συμβουλευτική εταιρία GFMS, με έδρα στο Λονδίνο, εκτιμά ότι οι επενδύσεις σε χρυσό θα ενισχυθούν φέτος κατά περίπου 10,5%, συγκριτικά με το 2009. "Η αποταμίευση ράβδων χρυσού βρέθηκε (το πρώτο εξάμηνο του έτους) στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων με στήριξη από την εντυπωσιακή ζήτηση στην Κίνα", αναφέρει η GFMS.

Η κ. Suki Cooper, αναλύτρια για τον κλάδο των πολύτιμων μετάλλων της Barclays Capital στο Λονδίνο, αναφέρει πως "ένας ανεμοστρόβιλος παραγόντων" οδηγεί υψηλότερα την τιμή του χρυσού, κάποιοι από τους οποίους είναι οι ανησυχίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και οι κινήσεις των μεταλλευτικών εταιριών.

"Έχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, που είναι θετικό για τον χρυσό", δήλωσε η ίδια.

Αυτήν την εβδομάδα, η AngloGoldAshanti ανακοίνωσε ότιαπό τις αρχές του 2011  θα προχωρήσει στο κλείσιμο του hedge book, κίνηση στην οποία θα προβεί και η Barrick Gold, η ηγέτιδα εταιρία στον κλάδο του χρυσού, σηματοδοτώντας ουσιαστικά τον τερματισμό των προθεσμιακών πωλήσεων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις αυτές δίνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και δείχνουν την εκτίμηση των μεταλλευτικών εταιριών στο ότι η τιμή του χρυσού θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Η τιμή του κίτρινου μετάλλου έχει ενισχυθεί κατά 16,5% από τις αρχές Ιανουαρίου. Οι αναλυτές στοιχηματίζουν ότι μπορεί να αγγίξει και τα 1.300 δολάρια ανά ουγκιά πριν από τα τέλη του έτους, ενώ ορισμένοι θεωρούν πως το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και το 2011. Πληθωριστικά προσαρμοσμένες ωστόσο, οι τιμές του χρυσού βρίσκονται ακόμη σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα των 2.300 δολαρίων του 1980.

Το ράλι στις τιμές του χρυσού στηρίζει ανοδικά και τιμές άλλων μετάλλων. Το ασήμι ενισχύθηκε στα 20,73 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο 2ετίας, ενώ πλησιάζει στο υψηλότερο 30ετίας των 21,24 δολ. που είχε αγγίξει τον Μάρτιο του 2008.

Ο κ. Daniel Brebner, αναλυτής της Deutsche Bank, προτείνει στους πελάτες του θέση "overweight" για το ασήμι, καθώς εκτιμά ότι η απόδοσή του θα ξεπεράσει την απόδοση του χρυσού.

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v