ΔΝΤ: Ανώφελη και μη πιθανή η ελληνική χρεοκοπία

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας σε μία προηγμένη οικονομία όπως η Ελλάδα "δεν ωφελεί, δεν είναι επιθυμητό και δεν είναι πιθανό", σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

  • Robin Harding
ΔΝΤ: Ανώφελη και μη πιθανή η ελληνική χρεοκοπία
Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας σε μία προηγμένη οικονομία όπως η Ελλάδα "δεν ωφελεί, δεν είναι επιθυμητό και δεν είναι πιθανό", σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η θέση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την κρατούσα άποψη της αγοράς ότι η Ελλάδα τελικά θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση των χρεών της.

"Οι αγορές υπερεκτιμούν τον κίνδυνο χρεοκοπίας", αναφέρει ο κ. Paulo Mauro, ένας από τους συντάκτες της έρευνας του ΔΝΤ.

Εάν η Ελλάδα μηδενίσει το έλλειμμά της, τότε δεν θα χρειάζεται νέο δανεισμό για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της. Πολλοί επενδυτές πιστεύουν πως όταν η χώρα δεν θα τους χρειάζεται πλέον τότε θα προσπαθήσει να μειώσει τα υπάρχοντα χρέη της.

Αλλά οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ δηλώνουν ότι σε 8 περιπτώσεις της τελευταίας 20ετίας, κατά τις οποίες προηγμένες οικονομίες με υψηλό χρέος μηδένισαν το έλλειμμά τους, η χρεοκοπία αποφεύχθηκε.

Στα παραδείγματα συγκαταλέγονται το Βέλγιο την περίοδο του 1984, η Πορτογαλία το 1986 και η Ιταλία το 1991.

"Από τη στιγμή που οι χώρες αυτές έχουν υπομείνει την οδύνη των μεταρρυθμίσεων, θα πράξουν τα μέγιστα ώστε να αποφύγουν και την οδύνη της χρεοκοπίας", τονίζει ο κ. Mauro.

Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφεύγει τη χρεοκοπία επειδή χρειάζεται να μειώσει τους μισθούς της, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική στο πλαίσιο της ευρωζώνης, πολιτική που θα οδηγούσε σε περαιτέρω ενίσχυση του δανειακού βάρους.

Αλλά ο κ. Mauro και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι, εν αντιθέσει με τις αναδυόμενες αγορές που βουλιάζουν λόγω του υπερτιμημένου νομίσματός τους, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα είναι σταδιακές. Τονίζουν, παράλληλα, την επιτυχία που κατέγραψε η Ιρλανδία στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

Σε μία άλλη έκθεση, οι οικονομικοί αναλυτές του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα υποστούν περαιτέρω αύξηση του δανειακού τους βάρους κατά 50% του ΑΕΠ, πέρα από τα προβλεπόμενα επίπεδα για το 2015, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν κρίση.

Εκτιμούν, όμως, ότι επιπλέον αύξηση κατά 100% είναι μάλλον απίθανη.

Το ΔΝΤ τοποθετεί συγκεκριμένα το χρέος της Βρετανίας στο 91% του ΑΕΠ για το 2015 και των ΗΠΑ στο 110% του ΑΕΠ.

Οι συντάκτες αυτής της έκθεσης υπολογίζουν "το δημοσιονομικό περιθώριο" των χωρών ανάλογα με την ικανότητα ανάπτυξης που παρουσιάζουν και την υπευθυνότητα που επέδειξαν στο παρελθόν στη διαχείριση του χρέους τους. Καταλήγουν ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Πορτογαλία βρίσκονται σχεδόν στο όριο, ενώ αρκετές χώρες έχουν σημαντικά περιθώρια κινήσεων.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v