Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα λαμβάνει τη δόση 9 δισ.€ από το πακέτο

Η Κομισιόν έδωσε εύσημα για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, αλλά τόνισε ότι η σκληρή προσπάθεια θα "τραβήξει" σε μάκρος και προειδοποίησε για πιθανά προβλήματα στη συνέχεια.

  • Stanley Pignal (Βρυξέλλες)
Η Ελλάδα λαμβάνει τη δόση 9 δισ.€ από το πακέτο
Η Ελλάδα θα λάβει το τμήμα των 9 δισ. ευρώ από τα δάνεια της ευρωζώνης, μετά την έγκριση από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του δεύτερου "πακέτου" από τον μηχανισμό διάσωσης που έχει συσταθεί για να ανακουφίσει τη χώρα από τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο επίτροπος κ. Olli Rehn έδωσε εύσημα για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου τους τελευταίους μήνες, αλλά προειδοποίησε για πιθανά προβλήματα στη συνέχεια.

"Η Ελλάδα κατάφερε εντυπωσιακή εξυγίανση στον προϋπολογισμό κατά το α΄ εξάμηνο κι έχει κάνει μεγάλη πρόοδο σε καίριες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", είπε ο κ. Rehn.

Αλλά πρόσθεσε: "Παρά τη σημαντική πρόοδο, παραμένουν προκλήσεις και κίνδυνοι. Η κύρια άμεση πρόκληση είναι να διαφυλαχθεί η αρμόζουσα ρευστότητα και σταθερότητα στον τραπεζικό κλάδο".

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν από την πλευρά τους την απόδοση της "δόσης" στην ερχόμενη συνάντησή τους στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μίλησε θετικά για τις ταχύτερες των προβλεπόμενων μειώσεις στο έλλειμμα και στις δαπάνες, αλλά δήλωσε ότι η παραγωγή εσόδων εξακολουθεί να υστερεί και προειδοποίησε πως η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί στο β΄ εξάμηνο του 2010 και παραπέρα.

Ενέκρινε τις διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από τον Μάιο, ειδικά στον δημόσιο τομέα. Τα μέτρα που είχε προτείνει η Κομισιόν, όπως η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και η πάταξη της φοροδιαφυγής, επίσης προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αναφέρει, όπως και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

"Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες βελτίωσης στις εισπράξεις και στη γραφειοκρατία, που είναι ουσιώδεις για τον έλεγχο του προϋπολογισμού", αναφέρθηκε.

Εκπρόσωπος του κ. Rehn δήλωσε ότι η προσφορά του πακέτου δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση που έλαβε το σλοβακικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα να άρει τη συμμετοχή στον μηχανισμό. Το μερίδιο της Σλοβακίας αντιστοιχεί μόλις στο 1% από το συνολικό πακέτο των 80 δισ. ευρώ της ευρωζώνης. Το ζήτημα του κενού που δημιουργείται θα συζητήσει το Eurogroup στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v