Το... δράμα της ουγγρικής οικονομίας

Η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους για το ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Θα πρέπει, όμως, να είναι πολύ προσεκτική, γιατί οι αγορές... παραμονεύουν.

  • Lex
Το... δράμα της ουγγρικής οικονομίας
Άλλο τι λέμε και άλλο τι εννοούμε. Όταν ο αντιπρόεδρος του κόμματος Fidez, του νέου κυβερνητικού κόμματος της Ουγγαρίας, είπε σε ουγγρικό κοινό ότι η χώρα θα είναι τυχερή εάν κατορθώσει να αποφύγει χρηματοοικονομική κρίση ανάλογη με αυτήν της Ελλάδας, οι δηλώσεις του έστειλαν τις ουγγρικές μετοχές και το νόμισμα σε ελεύθερη πτώση.

Ανέκαμψαν έπειτα από κάποιο διάστημα, καθώς οι επενδυτές κατανόησαν ότι τα λόγια ήταν «τροφή» μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Άλλωστε, το Fidez κατά την προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε πράγματα που δεν συμβαδίζουν με το πρόγραμμα στήριξης των 25 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και τώρα χρειάζεται μία δικαιολογία για να καταπατήσει αυτές τις υποσχέσεις.

Οι ανησυχίες επέστρεψαν όταν ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού υποστήριξε ότι ακόμη και η περίπτωση χρεοκοπίας αποτελεί ενδεχόμενο, με δεδομένα τα προβλήματα στην οικονομία. Αυτές οι δηλώσεις έστειλαν στα τάρταρα το φιορίνι και εκτόξευσαν κατά 100 μονάδες βάσεις τα CDSs, τα οποία έφτασαν στις 425 μονάδες βάσης. Τρισ. δολάρια από την αξία μετοχών ανά την υφήλιο χάθηκαν. Τι δράμα!

Έως τα τέλη του 2008 η απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση κατόρθωσε να μειώσει το έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ ακόμη και εάν είχε να αντιμετωπίσει συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας. Το παράδειγμα της Ουγγαρίας δείχνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή, ακόμη και η σκληρή, μπορεί να πετύχει όταν υπάρχει πολιτική θέληση. Τόσο σε επίπεδο χρέους -βρίσκεται στο 78% του ΑΕΠ- όσο και σε επίπεδο ελλείμματος η Ουγγαρία είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Το ότι έχει δικό της νόμισμα τη βοηθά, αν και ενδεχόμενη σκληρή υποτίμηση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στον δανεισμό τόσο καταναλωτών όσο και επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα.

Το τι συνέβη θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Ακόμη και εάν η Ευρώπη ή οι ΗΠΑ «καταπιούν» το όλο θέμα, οι επενδυτές δεν θα το πράξουν. Μάλιστα, ο κ. Orban (ο νέος πρωθυπουργός) μπορεί να εκπληρώσει την υπόσχεσή του και να διώξει τον καθ’ όλα αξιοσέβαστο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Andras Simor. Θα πρέπει, όμως, να έχει κάτι σημαντικό υπόψη του: οι αγορές πρώτα σε πυροβολούν και μετά σου ζητάνε τον λόγο!
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v