Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι στην EKT για "επικίνδυνο ντόμινο"

Οι τράπεζες και η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκονται ενώπιον επιπτώσεων "επικίνδυνης μετάδοσης" της κρίσης χρεών, σύμφωνα με την ΕΚΤ, που επίσης περιμένει απομειώσεις επιπλέον 195 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου.

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη)
Φόβοι στην EKT για επικίνδυνο ντόμινο
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωποι με επιπτώσεις "επικίνδυνης μετάδοσης" της κρίσης χρεών στην Κοινότητα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επίσης προβλέπει απομειώσεις επιπλέον 195 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου.

Τα διογκούμενα κυβερνητικά ελλείμματα κινδυνεύουν να αυξήσουν το γενικότερο κόστος δανεισμού, πλήττοντας τις οικονομικές προοπτικές ανάπτυξης, αναφέρει η ΕΚΤ στην τελευταία έκθεση για την οικονομική σταθερότητα.

Οι δυσοίωνες διαθέσεις της ΕΚΤ μπορεί να τροφοδοτήσουν περαιτέρω ανησυχίες για την αναιμική ανάπτυξη της ευρωζώνης, η οποία ήδη απειλείται εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας. "Ο κίνδυνος που υπογραμμίζουμε είναι ότι η αντίστροφη παλινδρόμηση μπορεί να επιμείνει περισσότερο απ’ όσο περιμένουμε σήμερα", δήλωσε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα αποδώσει επίσης και καρπούς, εμπνέοντας εμπιστοσύνη για πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. "Δεν νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ απαισιόδοξοι για τις επιπτώσεις στην εμφάνιση της οικονομίας", τόνισε.

Η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα υποστούν απομειώσεις συνολικού ύψους 515 δισ. ευρώ την περίοδο από το 1997 έως το 2010. Πρόκειται για πτωτική αναθεώρηση από τα 553 δισ. ευρώ στην εκτίμηση του Δεκεμβρίου. Οι προβλεπόμενες ζημίες από τα αξιόγραφα ήταν χαμηλότερες από την προηγούμενη εκτίμηση, αλλά οι ζημίες από τα δάνεια υψηλότερες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις απομειώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί και τις προβλέψεις επισφαλών δανείων, αναμένεται να ακολουθήσουν 90 δισ. ευρώ επιπλέον, εκτιμά η ΕΚΤ. Για το 2011 οι τράπεζες αναμένεται να κάνουν επιπλέον προβλέψεις για δανειακές επισφάλειες ύψους 105 δισ. ευρώ περίπου.

Στην επικαιροποιημένη έκθεση για τη δημοσιονομική σταθερότητα, η ΕΚΤ παρατηρεί "σημαντική πρόοδο προς την οικονομική ανάκαμψη", αλλά δηλώνει ότι οι ανησυχίες των αγορών για τα χρέη των κυβερνήσεων "άνοιξαν μια σειρά κανάλια επικίνδυνου ντόμινο και κενά αντίστροφης παλινδρόμησης μεταξύ των χρηματοοικονομικών συστημάτων και της πραγματικής οικονομίας".

Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι ότι ο κρατικός δανεισμός θα πετάξει στο περιθώριο τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Οι αυξήσεις στα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια της ευρωζώνης τις τελευταίες εβδομάδες, σε επίπεδα που είχαμε να δούμε έναν χρόνο, δείχνουν αυξημένη πιθανότητα να συγκρουστούν με την αναιμική οικονομική ανάκαμψη.

Το κόστος της εμπορικής χρηματοδότησης συνδέεται ακόμα με τα yields στα κρατικά ομόλογα και μπορεί επίσης να πληγεί από υποβαθμίσεις, αναφέρεται επίσης. Κι αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν τα κενά αντίστροφης παλινδρόμησης ανάμεσα στον χρηματοπιστωτικό και τον πραγματικό εμπορικό τομέα, με αντίθετη επίδραση στην ανάπτυξη και στη σταθερότητα.

Η ΕΚΤ περιμένει ότι ο τραπεζικός κλάδος θα απορροφήσει τις αναμενόμενες απομειώσεις "χωρίς μεγάλα προβλήματα", όμως οι τράπεζες της ευρωζώνης θα πρέπει να προετοιμαστούν για ανάκληση της έκτακτης οικονομικής στήριξης που δόθηκε στη διάρκεια της κρίσης.

Σε μια σαφή προειδοποίηση στις τράπεζες, αναφέρει: "Τα προβλήματα όσων χρηματοπιστωτικών οίκων παραμένουν υπερβολικά εξαρτημένοι από την πίστωση και τη στήριξη της κυβέρνησης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v