Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινοτική βοήθεια μέσω ΔΝΤ προτείνει η Μέρκελ

Διάσωση μέσω ΔΝΤ με κεφάλαια της ευρωζώνης μελετά τώρα το Βερολίνο για την Ελλάδα, προκειμένου να υπερκεράσει τα συνταγματικά προβλήματα στη Γερμανία και τους φόβους για επίδειξη αδυναμίας της Ε.Ε.

  • Gerrit Wiesmann και Quentin Peel (Βερολίνο)
Κοινοτική βοήθεια μέσω ΔΝΤ προτείνει η Μέρκελ
Η Γερμανία κλίνει προς τη λύση της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εάν η Ελλάδα ζητήσει βοήθεια για να ξεπεράσει την κρίση του προϋπολογισμού, μια κίνηση με την οποία το Βερολίνο ελπίζει να αποφύγει πιθανές ενστάσεις από το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας.

Με το ευρώ να πιέζεται στις αγορές συναλλάγματος και με νέες ανησυχίες να εμφανίζονται για καθυστερήσεις στην εξασφάλιση ενός αμιγώς ευρωπαϊκού πακέτου σωτηρίας, η γερμανική στροφή καθιστά πολύ πιθανότερη τη λύση ενός προγράμματος από το ΔΝΤ.

Παρ’ όλα αυτά, το Βερολίνο συμμερίζεται την ευρεία "εχθρότητα" προς μια εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λόγω φόβων ότι θα δείξει πως η Ευρώπη είναι ανίκανη να χειριστεί την ευρωπαϊκή και νομισματική της ενοποίηση.

Κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στους "Financial Times" ότι το Βερολίνο δεν αποκλείει πλέον την εμπλοκή του ΔΝΤ -μια κίνηση που θα δώσει τα περιθώρια στην Αθήνα να ζητήσει βοήθεια από έναν θεσμό με μεγαλύτερη πείρα σε τέτοιου είδους κρίσεις, αν και πιθανόν η βοήθεια και πάλι θα δοθεί με χρηματοδότηση της ευρωζώνης.

Γάλλοι αξιωματούχοι επέμεναν χθες ότι το Εurogroup εξακολουθεί να αναζητεί βιώσιμες επιλογές για μια διάσωση που θα υπερκεράσει τα συνταγματικά εμπόδια της Γερμανίας.

Τόνισαν ότι δεν έχουν γίνει συνομιλίες με το Βερολίνο για κοινή διάσωση ευρωζώνης - ΔΝΤ.
Η κ. Merkel είχε δηλώσει «πρωτοκλασάτους» υπουργούς της για τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι, εάν χρειαστεί, για την Ελλάδα. Εκτός από δάνεια ή αγορές ελληνικών ομολόγων μέσω της κρατικής τράπεζας KfW, η καγκελάριος δήλωσε ότι η αξιοποίηση τoυ ΔΝΤ είναι μια λύση.

Τότε, όμως, εκτιμήθηκε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι η λιγότερο δυνατή επιλογή, διότι έτσι θα δινόταν στον μεγαλύτερο μέτοχο του ΔΝΤ, τις ΗΠΑ, δικαιοδοσία επί των δημοσιονομικών και νομισματικών θεμάτων της ευρωζώνης, μια περιπλοκή η οποία μπορεί τώρα να αποκλειστεί με τη χρήση κεφαλαίων της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ πέραν της τεχνικής βοήθειας, φοβούμενη ότι η Ε.Ε. θα χάσει τον έλεγχο των γεγονότων στην Ελλάδα και θα υπονομευτεί η αξιοπιστία της.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v