Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα

Η Ελλάδα κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών όταν οι επενδυτές "εφόρμησαν" στην έκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, καθησυχάζοντας τους φόβους για τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων.

  • Kerin Hope (Αθήνα) και David Oakley (Λονδίνο)
Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα
Η Ελλάδα κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών όταν οι επενδυτές "εφόρμησαν" στην έκδοση κρατικού ομολόγου, καθησυχάζοντας τους φόβους ότι η κρίση του χρέους θα απαγορεύσει στη χώρα την άντληση κεφαλαίων. Η Αθήνα άντλησε 5 δισ. ευρώ σε 10ετή ομόλογα, λαμβάνοντας προσφορές για το τριπλάσιο μέγεθος.

Η έκδοση του ομολόγου ήταν ένδειξη αισιοδοξίας στις αγορές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποφύγει την αδυναμία αποπληρωμής χρεών. Λίγες εβδομάδες πριν θα είχε πρόβλημα να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.

Ωστόσο, το επιτόκιο που υποχρεώνεται να πληρώσει για να προσελκύσει επενδυτές είναι ένα από τα υψηλότερα που πληρώνει η Ελλάδα για 10ετή έκδοση από το 2001 όταν εντάχθηκε στο ευρώ. Οι στρατηγικές αναλυτές τονίζουν ότι αυτά τα επιτόκια-"τιμωρία" δεν είναι διατηρήσιμα.

Το κουπόνι του ομολόγου ήταν 6,25%, περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από της Πορτογαλίας -που θεωρείται η επόμενη πιο αδύναμη χώρα της ευρωζώνης- και διπλάσιο από εκείνο που δίνει η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

"Ξανανοίξαμε την περίοδο των εκδόσεων ελληνικών ομολογων έπειτα από μια πολύ δύσκολη περίοδο", δήλωσε ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. "Σκοπεύουμε από εδώ και πέρα ομαλές συνθήκες στις αγορές".

Οι επενδυτές πιθανότατα θα παραμείνουν ανήσυχοι γιατί η Ελλάδα θα χρειαστεί να αντλήσει κι άλλα χρήματα από τις αγορές κεφαλαίου. Η Αθήνα χρειάζεται 10 δισ. ευρώ για να επαναχρηματοδοτήσει τα χρέη και να αντεπεξέλθει στις πληρωμές τόκων τον Απρίλιο.

Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, αν η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel δεν κατορθώσει να προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια, η Ελλάδα θα αποταθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα έχει επαφές με την κ. Merkel στο Βερολίνο σήμερα Παρασκευή και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι, την Κυριακή, για να ζητήσει τη στήριξη του Γάλλου Προέδρου κ. Nicolas Sarkozy.

"Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για το εάν το Βερολίνο θα κάνει κάποια δέσμευση. Αν όχι, το ΔΝΤ είναι το επόμενο βήμα", δήλωσε κορυφαίος Έλληνας αξιωματούχος.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι το Βερολίνο θεώρησε την έκδοση του ομολόγου επιβεβαίωση πως η Αθήνα θα επανακτήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη χωρίς τη βοήθεια της ευρωζώνης.

Στέλεχος της κυβέρνησης του Βερολίνου δήλωσε: "Τα σκληρά μέτρα σταθεροποίησης του προϋπολογισμού έχουν θετικό αντίκτυπο στις συνθήκες των αγορών ομολόγων". Το Παρίσι ανέφερε ότι δεν τίθεται πια θέμα βοήθειας. "Δεν είναι ζήτημα της ατζέντας πλέον", δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Christine Lagarde.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v