Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ κερδοσκοπίας κατά της στερλίνας

Σε χαμηλό 10 μηνών διολίσθησε η στερλίνα και οι κερδοσκόποι χτίζουν θέσεις-ρεκόρ εναντίον του βρετανικού νομίσματος, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το έλλειμμα και για πιθανή νίκη των Εργατικών στις επικείμενες εκλογές.

  • Peter Garnham
Ρεκόρ κερδοσκοπίας κατά της στερλίνας
Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό 10 μηνών κάτω από το 1,50 δολάριο, καθώς αποκαλύφθηκαν μεγέθη που έδειξαν ότι οι κερδοσκόποι έχουν χτίσει θέσεις-ρεκόρ εναντίον του βρετανικού νομίσματος, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ανησυχίες για το έλλειμμα-ρεκόρ του βρετανικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τοποθετήσεων από το Chicago Mercantile Exchange, που θεωρούνται από τα καλύτερα βαρόμετρα για τη δραστηριότητα των hedge funds, οι επενδυτές είχαν αυξήσει τις θέσεις short στη στερλίνα στα 62.884 συμβόλαια, αξίας 6,1 δισ. δολαρίων, έως την προτελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Στην προηγηθείσα εβδομάδα, 56.079 συμβόλαια "σορτάριζαν" στη στερλίνα.

Η αύξηση στα στοιχήματα κατά της στερλίνας προκύπτει εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ενεργητικών της Bank of England και στην πιθανότητα περαιτέρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στη Βρετανία.

Ο κ. Gareth Berry της UBS αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας έχουν πολλές φορές δηλώσει πως παραμένει ανοιχτή επιλογή να προωθηθεί περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση.

Τη στερλίνα την επιβαρύνουν επίσης δημοσκοπήσεις που έγιναν το σαββατοκύριακο για τις επερχόμενες γενικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Μάιο, κι έδειξαν ότι το Εργατικό Κόμμα προηγείται. 

Η πιθανότητα να κατορθώσει το Εργατικό Κόμμα να δημιουργήσει κυβέρνηση μειοψηφίας πίεσε τη στερλίνα σε νέα χαμηλά, καθώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει περαιτέρω την προσπάθεια συγκράτησης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Βρετανίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η στερλίνα διολίσθησε 1,2% στο χαμηλό του 1,4976 δολ., που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Μαΐου, και υποχώρησε 1% στη 0,9073 στερλίνα ανά ευρώ. Η τιμή του χρυσού, σε επίπεδο στερλίνας, ανέρχεται σε ιστορικό υψηλό, πάνω από τις 753 στερλίνες.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v