Lex: Η σειρά της Ισπανίας;

Η αναβλητικότητα θεωρείται χαρακτηριστικό γνώρισμα του ευρωπαϊκού Νότου, που αφήνει για αύριο όσα θα έπρεπε να κάνει χθες. Στην Ισπανία εκτυλίσσεται ένα "δράμα" που μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο από το ελληνικό.

  • Lex
Lex: Η σειρά της Ισπανίας;
Η αναβλητικότητα θεωρείται χαρακτηριστικό γνώρισμα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων του Νότου, που αφήνουν για αύριο όσα θα έπρεπε να έχουν κάνει πολλά χρόνια πριν.

Τα επίπεδα του χρέους και του ελλείμματος της Ελλάδας κυριαρχούν στο διεθνές στερέωμα το τελευταία διάστημα. Στην Ισπανία, όμως, εκτυλίσσεται ένα άλλο "δράμα" που μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο. Με "ελληνικού τύπου" έλλειμμα στον προϋπολογισμό, το οποίο προβλέπεται να ξεπεράσει το 12% του ΑΕΠ, η Μαδρίτη προβλέπει τώρα ότι το εθνικό χρέος θα ανέλθει στο 74% του ΑΕΠ το 2012, μέγεθος διπλάσιο από τα προ της κρίσης επίπεδα, αν και αρκετά χαμηλότερο από το τρέχον ελληνικό ποσοστό του 115%.

Αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία έχει ακόμη αρκετό χρόνο για να συμμαζέψει τα οικονομικά της. Αλλά με οικονομία τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ελληνική, τα όποια ισπανικά προβλήματα θα γίνουν αισθητά πολύ περισσότερο.

Πάντως, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, κ. Elena Salgado, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόγραμμα λιτότητας που στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 3% του ΑΕΠ έως το 2012. Οι μισές από αυτές τις περικοπές θα γίνουν με περικοπές των δημοσίων δαπανών (αν και στον μεγαλύτερο βαθμό οι απαιτούμενες περικοπές θα πρέπει να γίνουν στις περιφερειακές κυβερνήσεις που μάχονται δυναμικά για την ανεξαρτησία τους). Οι υπόλοιπες μισές αναμένεται να προέλθουν από την επιτάχυνση της ανάπτυξης, αν και αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο. Εν τω μεταξύ, ένας στους πέντε Ισπανούς είναι άνεργος.

Τα μέτρα της κ. Salgado είναι πιο επιθετικά από της Πορτογαλίας, αλλά δεν φτάνουν τα μέτρα της Ιρλανδίας. Έστω κι έτσι όμως, οι επενδυτές δείχνουν ότι υποδέχτηκαν καλά τα μέτρα: τα spreads στο 10ετές ισπανικό ομόλογο έναντι του γερμανικού μαζεύτηκαν στις 85 μονάδες βάσης από 100 μ.β. την περασμένη εβδομάδα. Τα spreads ωστόσο παραμένουν μεγαλύτερα απ’ όσο ήταν πριν από την κρίση.

Η αντίδραση των Βρυξελλών στα προβλήματα των Αθηνών είναι πάνω κάτω ίδια με την αντίδραση των επενδυτών στη Μαδρίτη. Αν η Ελλάδα είναι μια "πρόβα" για άλλες οικονομίες που κινδυνεύουν να μπουν σε προβλήματα, η Ισπανία δείχνει να κρατάει το ίδιο σενάριο.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v