Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοβού τους Έλληνες...

Η ενδεχόμενη υποβάθμιση Ελλάδας, Ιρλανδίας και Ισπανίας από την S&P οδηγεί πολλούς στο να σκεφτούν το αδιανόητο: ότι μια χώρα της ευρωζώνης μπορεί να αθετήσει τις οικονομικές της δεσμεύσεις και να εγκαταλείψει το ευρώ...

  • John Authers
Φοβού τους Έλληνες...
Η αγορά φοβάται τους Έλληνες, ακόμα και όταν φέρνουν δώρα. Φοβάται επίσης τους Ιρλανδούς και τους Ισπανούς.

Η Ελλάδα ανέκαθεν αντιμετωπιζόταν ως περιφερειακό μέλος της ευρωζώνης - και όχι μόνο σε γεωγραφικό επίπεδο. Ακόμα και πριν από την κοινωνική αναταραχή του προηγούμενου έτους, τα ομόλογα της Ελλάδας ήταν διαπραγματεύσιμα με σημαντικά υψηλότερη απόδοση έναντι αυτών της Γερμανίας - υποδηλώνοντας ένα δεδομένα υψηλότερο ρίσκο.

Η νευρικότητα της αγοράς είναι έκδηλη και για άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, ιδίως για την Ιρλανδία και την Ισπανία, οι οποίες υπεραναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πιστωτικής "φούσκας".

Η μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων από μια χώρα της ευρωζώνης και η έξοδός της από το ευρώ είναι σχεδόν αδιανόητα ενδεχόμενα. Όμως, η είδηση της Παρασκευής ότι η Standard & Poor’s εξετάζει την πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και όπως ανακοινώθηκε χθες και της Ισπανίας οδήγησε αρκετούς στο να αρχίσουν να σκέφτονται το αδιανόητο.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών διαμορφώνονται στις 2,32 ποσοστιαίες μονάδες, σχεδόν 10 φορές υψηλότερα έναντι του επιπέδου που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια. Τα ισπανικά spreads αυξήθηκαν χθες πάνω από το 90, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Μια εσωτερική πρόβλεψη για το μέλλον της αγοράς δίνει πιθανότητα 30% κάποια χώρα-μέλος της ευρωζώνης να εγκαταλείψει το ευρώ μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Αμέσως μετά την είδηση για την Ισπανία, το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά περισσότερο από 1%, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες κατέγραψε πτώση της τάξης του 9,8%.

Μια κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το "απόλυτο crash-test" για το ευρώ (για να δανειστούμε μία φράση από τον Daniel Katzive της Credit Suisse). Εάν η ευρωζώνη μπορούσε να βρει έναν τρόπο για να αντιμετωπίσει μια χώρα η οποία αθετεί τις οικονομικές της δεσμεύσεις, αυτό ενδεχομένως θα επιβεβαίωνε το κύρος του ευρώ ως του επόμενου αποθεματικού νομίσματος του κόσμου.

Όμως, αν η ευρωζώνη δεν μπορέσει να βρει λύση και κάποια από τις χώρες-μέλη της την εγκαταλείψει, οποιαδήποτε τέτοια φιλοδοξία θα πάψει να υπάρχει.

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου επηρεάζει πολλά άλλα στοιχεία ενεργητικού.

Τώρα που εκφράζονται ανοιχτά πλέον οι φόβοι ότι η Ελλάδα (ή κάποια άλλη περιφερειακή χώρα) θα μπορούσε να αποτελέσει τον δούρειο ίππο που θα σπάσει το ευρώ, οποιαδήποτε είδηση από αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις σε πολλές άλλες αγορές.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v