Ουκρανία: Πρωτοχρονιά… χωρίς αέριο από Ρωσία

Υπενθυμίζοντας στην Ευρώπη το πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, η Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στο νέο συμβόλαιο παροχής.

  • Charles Clover (Μόσχα), Roman Olearchyk (Κίεβο), Ed Crooks (Λονδίνο)
Ουκρανία: Πρωτοχρονιά… χωρίς αέριο από Ρωσία
Ο κρατικός πετρελαϊκός όμιλος φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε ότι διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για νέο συμβόλαιο προσφοράς στις συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη. Η Μόσχα δήλωσε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να μην έχει αποπληρώσει τις οφειλές της για τις παροχές φυσικού αερίου.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι αποστολές αερίου προς την Ευρώπη, που διέρχονται μέσω των ίδιων αγωγών, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα. Η Ουκρανία δεσμεύτηκε να επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η παροχή και να προμηθεύσει τη δική της αγορά από τα αποθέματά της.
 
Πάντως η κίνηση της Gazprom δημιουργεί φόβους για ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επαφίεται στο ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας για να καλύψει περίπου το 20% της ζήτησης. Η Gazprom ήδη κατηγόρησε την εθνική εταιρία φυσικού αερίου της Ουκρανίας ότι απειλεί να κατασχέσει το προϊόν που περνάει από τους αγωγούς τους με κατεύθυνση την Ε.Ε.

Ο κ. Bohdan Sokolovsky, ενεργειακός σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας κ. Viktor Yushchenko, δήλωσε ότι η χώρα του απέστειλε την Τετάρτη το βράδυ επίσημη πρόταση στη Ρωσία να περιλάβει την Ε.Ε. ως μεσολαβητή στη διαμάχη τους, ώστε να αποτραπεί μια επανάληψη της σύγκρουσης του 2006, όταν η Gazprom μείωσε την προσφορά προς την Ουκρανία, προκαλώντας ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κίνηση που κλόνισε τη δυτική εμπιστοσύνη όσον αφορά στην αξιοπιστία της Ρωσίας ως παρόχου ενέργειας και της Ουκρανίας ως ενδιάμεσου.

Ο πρόεδρος της Gazprom, κ. Alexei Miller, δήλωσε ότι οι συνομιλίες έληξαν χωρίς αποτέλεσμα και άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξαν περιπλοκές στη διαδικασία τους εξαιτίας διαμάχης ανάμεσα στους δύο ηγέτες της Ουκρανίας, τον Πρόεδρο κ. Viktor Yushchenko και την πΠρωθυπουργό κ. Yulia Tymoshenko.

Πάντως σε ένδειξη ενότητας, οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, όπου διαβεβαιώνουν την Ευρώπη πως η χώρα δεν θα διαταράξει τη ροή του αερίου και επιπλέον αμφισβητούν την εντιμότητα της προσφοράς της Gazprom προς το Κίεβο, που περιλαμβάνει την τέταρτη αύξηση τιμών σε ισάριθμα χρόνια: αύξηση από την τιμή των 179,5 δολ. στα 250 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Ο αντιπρόεδρος της Gazprom, κ. Alexander Medvedev, δήλωσε ότι "η Ουκρανία εκβιάζει τη Ρωσία, την Gazprom και τη δυτική Ευρώπη".

Η Ουκρανία διευθέτησε 1,5 δισ. δολ. από τα χρέη της στη Ρωσία για το αέριο, αλλά παραμένουν απλήρωτα 450 εκατ. δολ. σε πρόστιμα καθυστέρησης πληρωμών. Η Gazprom και η ελβετική Rosukrenergo ζητούν άμεση πληρωμή των προστίμων. Η Ουκρανία επιμένει ότι τα πρόστιμα θα πρέπει να πληρωθούν μετά τη ρύθμιση χρεών και ζητά να εκλείψουν οι ενδιάμεσοι όπως η Rosukrenergo από τα μελλοντικά συμβόλαια.

Η διαμάχη εκδηλώνεται σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και για τις δύο χώρες, που πλήττονται από την κρίση. Η Ουκρανία δυσκολεύεται να πληρώσει εγκαίρως τις οφειλές της και η Gazprom θα υποστεί επιπλέον πιέσεις τους ερχόμενους μήνες, καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, που συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου με καθυστέρηση 6 μηνών, θα αρχίσουν να πέφτουν αισθητά.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v