Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποίηση Merkel για νέα κρίση

"Το εξαιρετικά φθηνό χρήμα στις ΗΠΑ" υποδεικνύει ως την πηγή της τρέχουσας κρίσης η κ. Merkel, πιστεύοντας ότι κάτι ανάλογο μπορεί να οδηγήσει την υφήλιο σε νέα κρίση εντός 5 ετών. Κριτική στο πακέτο Μπαρόζο.

  • Bertrand Benoit (Βερολίνο) & Nikki Tait (Βρυξέλες)
Προειδοποίηση Merkel για νέα κρίση
Η καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Angela Merkel, άλλαξε εντελώς τάση και κατέστη περισσότερο επιθετική κατηγορώντας τις ΗΠΑ αλλά και άλλες κυβερνήσεις ότι καθιστούν το «φθηνό χρήμα» βασικό μοχλό της οικονομικής τους διαχείρισης και ως εκ τούτου «φυτεύουν τους σπόρους» για την εμφάνιση μίας ανάλογης κρίσης σε πέντε χρόνια.

«Το εξαιρετικά φθηνό χρήμα στις ΗΠΑ ήταν η πηγή της τρέχουσας κρίσης», υποστήριξε σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχη για το κατά πόσον αυτή η τάση συνεχίζεται μέσω των μέτρων που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα σε μία 5ετία να βρεθούμε αντιμέτωποι με ανάλογη κρίση».

Δεν είναι λίγοι αυτοί, εκτός Γερμανίας, που καλούν την κυβέρνηση της χώρας να δημιουργήσει «πακέτο» οικονομικής στήριξης, όμως η κ. Merkel δεν είναι και τόσο πρόθυμη να αυξήσει τον δημόσιο δανεισμό προκειμένου να στηρίξει τη ζήτηση, φοβούμενη ότι τα έξτρα κεφάλαια που θα προσφερθούν απλώς θα αυξήσουν το επίπεδο των καταθέσεων των πολιτών, επίπεδο το οποίο είναι ήδη εξαιρετικά υψηλό.

Η καγκελάριος υπερασπίστηκε το «ήπιο πακέτο στήριξης» που έχει ανακοινώσει η κυβέρνησή της -ύψους 12 δισ. ευρώ στην επόμενη 2ετία- ως μία «μετρημένη και ορθή απάντηση… βάσει της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε».

Τα σχόλια της κ. Merkel κατέφθασαν μετά την ανακοίνωση του προγράμματος στήριξης της Ε.Ε., συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ, στόχος του οποίου είναι η αποφυγή βαθύτερης ύφεσης μέσω στήριξης φοροαπαλλαγών αλλά και προγραμμάτων βελτίωσης υποδομών. Μάλιστα, αρκετοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν -σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων- κατά πόσον τα κράτη-μέλη είναι πρόθυμα να τα εφαρμόσουν.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της πρότασης της Κομισιόν τα 170 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα κράτη-μέλη, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσφέρει τα εναπομείναντα 30 δισ. ευρώ, κυρίως μέσω της επιτάχυνσης επενδυτικών προγραμμάτων.

Οικονομολόγοι και πολιτικοί αντέδρασαν αμέσως θέτοντας υπό αμφισβήτηση κατά πόσον όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα αντιδράσουν με τον τρόπο που είναι αναγκαίος ή ακόμη και για το εάν η αντίδραση κάποιων μελών δεν θα είναι ευθυγραμμισμένη με τα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν.

«Τόσο η κ. Angela Merkel όσο και άλλοι συντηρητικοί πολιτικοί της Ευρώπης (όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Silvio Berlusconi) μπορεί να "γυρίσουν την πλάτη" στο πρόγραμμα και να αρνηθούν να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εθνικές επενδύσεις», υποστηρίζει ο κ. Poul Nyrup Rasmussen, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν αντιστοιχούν στο 1,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Θα πρέπει, όμως, να εξεταστούν από τους υπουργούς Οικονομικούς της Ένωσης και τους ηγέτες των κρατών-μελών στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αναλυτές της Capital Economics υποστηρίζουν ότι «τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη και μάλλον δεν είναι αρκετά για να οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες εκτός ύφεσης, τουλάχιστον σύντομα».

Το Business Europe, το μεγαλύτερο επιχειρηματικό lobby στις Βρυξέλλες, συμφώνησε με τις προτάσεις, αλλά τόνισε ότι «η απόλυτη δέσμευση από τα κράτη-μέλη» είναι απαραίτητη προκειμένου να εφαρμοστούν μέτρα τόνωσης των οικονομιών, η αξία των οποίων θα φτάσει τουλάχιστον στο 1,2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Επίσης, τα μέτρα δεν φαίνεται να ικανοποίησαν τις αγορές, όπως αποδεικνύει η πορεία τους στις συνεδριάσεις της Τετάρτης. Μάλιστα, η υποχώρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτέλεσε έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να προχωρήσει -επίσης την Τετάρτη- σε μείωση επιτοκίων κατά 108 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη που έχει αποφασίσει σε μία 10ετία.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v