Η συμμετοχή κρατών-εταίρων της ΕΕ σε σύνοδο που πραγματοποιείται στη Ρωσία και φιλοξενείται από τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένα μήνυμα προς τις Βρυξέλλες να σταματήσουν να «κάνουν κήρυγμα» σε άλλα μέρη του κόσμου, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις του μπλοκ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε στους Financial Times πως η ΕΕ χρειάζεται να δείξει περισσότερο σεβασμό προς τις αναπτυσσόμενες χώρες με τις οποίες ο οργανισμός έχει υπογράψει συμφωνίες στρατηγικής, εμπορικής ή πολιτικής συνεργασίας, αν θέλει να καταπολεμήσει τις κινεζικές και ρωσικές προσπάθειες να επεκτείνουν την επιρροή τους στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη νοτιοανατολική Ασία.
«Είμαστε πεπεισμένοι πως γνωρίζουμε τι είναι σωστό και τι είναι λάθος. Και δεν προσπαθούμε, τουλάχιστον, να καταλάβουμε ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους [άλλες χώρες] σκέφτονται διαφορετικά», είπε ο κ. Μισέλ.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο… υπάρχει ένα αντανακλαστικό που μοιάζει με μια μορφή κηρύγματος» είπε. «Δεν είμαστε πάντα πολύ καλοί σε όρους επικοινωνίας, σε όρους εξήγησης, και στο να μιλάμε μαζί τους και να δείχνουμε κάποιον σεβασμό απέναντί τους».
Ο κ. Μισέλ μιλούσε την ώρα που περισσότεροι από 20 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του προέδρου της υποψήφιας προς ένταξης χώρας στην ΕΕ και μέλους του ΝΑΤΟ Τουρκίας, καθώς και εταίρων όπως η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμμετείχαν σε σύνοδο των BRICS την οποία φιλοξενούσε ο Πούτιν στο Καζάν, που έχει χαρακτηριστεί από τον Ρώσο πρόεδρο ως η «απάντηση» σε μια παγκόσμια ιδεολογία της οποίας ηγείται η Δύση.
«Κάτι δείχνει αν μια χώρα όπως η Αίγυπτος, που είναι πολύ κοντά μας και πολύ κοντά στις ΗΠΑ από στρατιωτικής απόψεως, αν μια χώρα όπως τα Εμιράτα, που είναι πολύ κοντά μας σε όρους οικονομικής συνεργασίας… κάνουν την επιλογή να βρίσκονται στο Καζάν, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο κ. Μισέλ.
«Ένας από τους εμίρηδες στις χώρες του Κόλπου μού είπε κάποτε πως αν υπάρξει κενό, πολύ γρήγορα κάποιος θα καλύψει το κενό. Και αν δεν είσαι εκεί, θα είναι άλλοι εκεί», σχολίασε.
Ο κ. Μισέλ, ο οποίος ολοκληρώνει στις 30 Νοεμβρίου τη θητεία του, που περιλαμβάνει την προεδρία των συνόδων ηγετών της ΕΕ και την εκπροσώπηση των 27 χωρών διεθνώς, είπε πως οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι υπερήφανες για το ιστορικό τους στην αναπτυξιακή βοήθεια και την τήρηση βασικών αξιών.
«Έχουμε δίκιο να είμαστε ενεργοί, να υποστηρίζουμε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο σε όρους ανάπτυξης, σε όρους ανθρωπιστικής βοήθειας… είμαστε καλοί σε όρους κινητοποίησης μέσων, χρήματος, παροχής υποστήριξης».
Πρόσθεσε πως πολλά από αυτά τα κράτη θέλουν να διαφοροποιήσουν τις συμμαχίες τους σε επίπεδο οικονομίας και ασφάλειας, μειώνοντας τις εξαρτήσεις τους από την Κίνα και τη Ρωσία. Όμως η ΕΕ χρειάζεται μια νέα προσέγγιση για να τα κερδίσει.
Θυμήθηκε μια συνάντηση με έναν Αφρικανό πρόεδρο –που δεν κατονομάζεται- το 2022, ο οποίος είπε: «όταν εσείς οι Ευρωπαίοι έρχεστε στη χώρα μου… αφήνετε μαθήματα. Όταν οι Κινέζοι έρχονται, αφήνουν υποδομές».
«Δεν λέω πως έχουν δίκιο ή πως έχουν άδικο. Απλώς εξηγώ ότι δεν κάνουμε την προσπάθεια να καταλάβουμε» πρόσθεσε ο κ. Μισέλ, λέγοντας πως αυτή η προσέγγιση δεν βοηθά «να τους πείσουμε και να τους επηρεάσουμε».
Αυτόν τον μήνα η ΕΕ καθυστέρησε έναν τιμωρητικό νόμο κατά της αποψίλωσης των δασών που θα απαγόρευε εισαγωγές (ενν.στην ΕΕ) δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Μετά από διαμαρτυρίες από χώρες συμπεριλαμβανομένων της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, ακόμα και των ΗΠΑ, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να αναστείλουν την εισαγωγή του νόμου αυτού για έναν χρόνο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025, για να δώσουν στις χώρες περισσότερο χρόνο να δημιουργήσουν συστήματα που να αποδεικνύουν πως οι εξαγωγές προϊόντων όπως η ξυλεία και το φοινικέλαιο, δεν συμβάλλουν στην απώλεια δασών.
Ο κ. Μισέλ είπε πως η προσέγγιση της ΕΕ να επιβάλει τα πρότυπα και τους κανονισμούς της σε εμπορικούς εταίρους, όπως με την αλιεία, συχνά είναι «ταπεινωτική».
«Χρησιμοποιούμε λεξιλόγιο του τύπου: κίτρινη κάρτα ή κόκκινη κάρτα» είπε ο κ. Μισέλ, περιγράφοντας τη γλώσσα της ΕΕ για τις παραβιάσεις προτύπων. «Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι πραγματικά ταπεινωτικές επειδή δίνουμε την εντύπωση πως είμαστε ένας παίκτης στο γήπεδο, και ταυτόχρονα διαιτητής».
© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation