Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στα κριτήρια ESG

Ο ασφαλιστικός κλάδος υιοθετεί τους στόχους χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που κάποτε απέφευγε. Την ίδια στιγμή όμως μειώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για επενδύσεις με κριτήρια ESG.

Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στα κριτήρια ESG
  • της Brooke Masters (Νέα Υόρκη)

Σχεδόν όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες περιλαμβάνουν πλέον τουλάχιστον έναν στόχο μετάβασης σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα στα επενδυτικά τους σχέδια, μια απότομη αλλαγή σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν μόνο το 2% από αυτές είχαν πραγματικές δεσμεύσεις, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της BlackRock στον κλάδο.

Η έρευνα σε 410 ανώτερα στελέχη εταιρειών με συλλογικό ενεργητικό 27 τρισ. δολαρίων αναδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες που βλέπουν στη χρηματοδότηση της μετάβασης.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, το 57%, απέδωσαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη μετάβαση στην ανάγκη διαχείρισης και μετριασμού των κλιματικών κινδύνων. Οι ασφαλισμένες απώλειες από φυσικές καταστροφές σε παγκόσμια κλίμακα ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια για τέταρτη συνεχή χρονιά το 2023 και η Moody's εκτιμά ότι οι πρόσφατοι τυφώνες Έλεν και Μίλτον στις ΗΠΑ θα οδηγήσουν σε απώλειες έως και 55 δισ. δολαρίων.

Παρά τις σημαντικές πολιτικές αντιδράσεις κατά των πράσινων πρωτοβουλιών, ιδίως στις ΗΠΑ, τα δύο τρίτα των ασφαλιστών δήλωσαν στην BlackRock ότι έχουν μεγαλύτερη πεποίθηση για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το ποσοστό με αυξημένο ενθουσιασμό για τις επενδύσεις μετάβασης ήταν υψηλότερο στη Βόρεια Αμερική με 73%, ενώ το χαμηλότερο στη Λατινική Αμερική με 58%.

«Οι ασφαλιστές, ανεξάρτητα από την πολιτική πτυχή, πρέπει να εξετάσουν τον κλιματικό και μεταβατικό κίνδυνο από την άποψη των υποχρεώσεων και των περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο  Μαρκ Έρικσον, παγκόσμιος επικεφαλής της ομάδας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της BlackRock. «Αν είστε ασφαλιστής [περιουσίας και ατυχημάτων], αντιμετωπίζετε τις επιπτώσεις των πυρκαγιών και των τυφώνων».

Το 99% των ασφαλιστών έχουν τουλάχιστον έναν στόχο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με το καθαρό μηδενισμό των εκπομπών μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία να είναι ο πιο συνηθισμένος σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ οι ετήσιοι στόχοι μείωσης των εκπομπών είναι πιο δημοφιλείς στη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική. Το 54% των ασφαλιστών παγκοσμίως δήλωσε ότι ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των μετόχων και των ασφαλισμένων.

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, μιλούν λιγότερο για επενδύσεις με βάση περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες διακυβέρνησης (ESG), ενώ την ίδια ώρα αυξάνουν τις προσφορές τους σε πράσινη ενέργεια και υποδομές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η δέσμευση των ασφαλιστών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έρχεται την ώρα που οι μεμονωμένοι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην ESG. Μια νέα έρευνα της Ένωσης Εταιρειών Επενδύσεων διαπίστωσε ότι το ποσοστό των επενδυτών που εξετάζουν την ESG ως μέρος της επενδυτικής τους διαδικασίας μειώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, στο 48%, από το υψηλό ποσοστό του 65% το 2021 και το 53% πέρυσι.

Το ποσοστό που πίστευε ότι οι επενδύσεις ESG ήταν πιθανό να αποφέρουν βελτιωμένες επιδόσεις είχε πέσει στο 17% από το ανώτατο επίπεδο του 33% το 2021, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα της BlackRock διαπίστωσε επίσης σημαντικές περιφερειακές διαφορές στις μακροοικονομικές προοπτικές των ασφαλιστών. Περισσότερο από το 85% των ασφαλιστών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης ανέμενε μια «ήπια προσγείωση», η οποία θα έβλεπε τον πληθωρισμό να χαλαρώνει και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται, ενώ το 75% των ασφαλιστών της Ασίας ανέμενε συνεχή υψηλό πληθωρισμό και οικονομική ανθεκτικότητα.

Σε όλους τους τομείς, οι ασφαλιστές ανέμεναν να αυξήσουν τις θέσεις τους σε μετρητά, εν μέρει επειδή τα επιτόκια καταθέσεων ήταν υψηλότερα και εν μέρει επειδή έπρεπε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα αιτήματα για μετρητά για τις δεσμεύσεις τους σε ιδιωτικά κεφάλαια και ιδιωτικό χρέος.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v