Απόπειρα κατά Τραμπ: Οι ΗΠΑ κοιτούν στα μάτια την άβυσσο

Μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ η υπαρξιακής διάστασης εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου καθίσταται ακόμη πιο... τρομακτική. Το νέο πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ και τρία συμπεράσματα.

Απόπειρα κατά Τραμπ: Οι ΗΠΑ κοιτούν στα μάτια την άβυσσο
  • Edward Luce

Δεν είναι μόνο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε μια σφαίρα. Μισή ίντσα πιο αριστερά και θα γινόταν μάρτυρας. Ουδείς μπορεί να φανταστεί πού θα οδηγούσε τις ΗΠΑ ο θάνατός του.

Ως έχουν τα πράγματα, η καταδικαστέα απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ θα έχει βαθιά απήχηση στην αμερικανική δημοκρατία. Λίγα δευτερόλεπτα πριν τη στιγμή που τον σκέπασαν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, ο Τραμπ φώναζε στο πλήθος «αγωνιστείτε, παλέψτε, πολεμήστε». Η φωτογραφία που έγινε viral με τον ίδιο να σηκώνει τη γροθιά του μετά τον πυροβολισμό, με φόντο τα αστέρια και τις ρίγες της αμερικανικής σημαίας, θα γίνει το έμβλημα της καμπάνιας του.

Μια κοινωνία με αυξημένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς θα περίμενε να ενημερωθεί για τα πραγματικά γεγονότα, προτού καταλήξει σε συμπεράσματα. Με αυτό το μέτρο, οι ΗΠΑ είναι κοντά στο άκρο. Δύο από τους Ρεπουμπλικάνους που συμμετείχαν στην κούρσα για τη θέση του αντιπροέδρου δίπλα στον Τραμπ κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς για υποκίνηση μίσους προς τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο.

Το φαβορί, ο γερουσιαστής του Οχάιο, JD Vance, είπε ότι η ρητορική στην εκστρατεία του Μπάιντεν «οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ». Ο Τιμ Σκοτ, γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, είπε ότι «η εμπρηστική ρητορική των Δημοκρατικών θέτει ζωές σε κίνδυνο». Ο Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης του ιστότοπου Χ, στον οποίο αναρτήθηκαν αυτές οι δηλώσεις, έσπευσε να καταθέσει σενάρια συνωμοσίας σχετικά με το πώς ο δράστης έφτασε τόσο κοντά: «Είτε ήταν ακραία ανικανότητα είτε ήταν σκόπιμο», έγραψε ο Μασκ.

Πολλοί στα αριστερά ήταν εξίσου γρήγοροι στο να ισχυριστούν ότι ο πυροβολισμός ήταν μια σκηνοθετημένη ή ψευδής επιχείρηση για να ενισχύσει τις εκλογικές προοπτικές του Τραμπ. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι κανένας υψηλόβαθμος Δημοκρατικός αξιωματούχος δεν έχει ακόμη υποστηρίξει αυτές τις φήμες. Η ταυτότητα του ύποπτου, ενός 20χρονου άνδρα που ονομάζεται Thomas Matthew Crooks, δεν βοήθησε καθόλου. Αν και ήταν εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός και ενθουσιώδης ιδιοκτήτης όπλων, είχε κάνει μια μικρή δωρεά σε μια φιλοδημοκρατική ομάδα. Είναι εύλογο ότι όπως οι περισσότεροι δολοφόνοι των ΗΠΑ, ο Crooks ενεργούσε μόνος. Αυτό δεν θα εμποδίσει τους πολιτικούς να «φορτώσουν» τους πυροβολισμούς στους ιδεολογικούς τους εχθρούς.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Τραμπ με αυτό. Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος είναι ο ισχυρότερος εκφραστής της πολιτικής βίας στη χώρα. Περιέγραψε όσους εισέβαλαν στο Καπιτώλιο με μαχαίρια και θηλιές στις 6 Ιανουαρίου 2021 ως «απίστευτους πατριώτες». Χλεύασε μια επίθεση στον Πολ Πελόζι, σύζυγο της πρώην προέδρου των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι, μετά την επίθεση με σφυρί από έναν υποστηρικτή του. Σε πιο ήρεμες δημοκρατίες, ένα περιστατικό τόσο θανατηφόρο όσο η σχεδόν δολοφονία ενός αρχηγού κόμματος με ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR-15 θα οδηγούσε σε δικομματικές εκκλήσεις για έλεγχο των όπλων. Δεν υπάρχει περίπτωση το κόμμα του Τραμπ να αλλάξει γνώμη για αυτό το θέμα. Ο αριθμός των AR-15 στην Αμερική έχει εκτιμηθεί ότι φτάνει τα 44 εκατομμύρια.

Το αν ο Τραμπ θα λάβει μια ενίσχυση συμπάθειας που θα διαρκέσει, μένει να φανεί. Όμως μπορούν ήδη να εξαχθούν τρία συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα θα κυριαρχήσει η παραλίγο απώλειά του. Τα άτομα που οργανώνουν την εκστρατεία του Τραμπ έχουν τεράστια ικανότητα στο να ενισχύσουν το μήνυμα. Οι εμβληματικές εικόνες του υποψηφίου που σηκώνεται θαρραλέα από τον παραλίγο θάνατό του θα κατακλύσουν το στάδιο της συνέλευσης. Ο Τραμπ αναμένεται να ορίσει τον συνυποψήφιό του τις επόμενες δύο ημέρες -πιθανότατα τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο προεδρικό συνέδριο του Τραμπ στο Κλίβελαντ το 2016, οι δρόμοι γύρω από την κεντρική αίθουσα είχαν γεμίσει με πάνοπλους ιδιώτες πολιτοφύλακες. Η αστυνόμευση στους δρόμους του Μιλγουόκι αυτή την εβδομάδα θα είναι μια ασυνήθιστα γεμάτη πρόκληση, ακόμη και για τα πρότυπα της Αμερικής.

Δεύτερον, ο Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να λάβει τουλάχιστον μια προσωρινή αναστολή από την εσωτερική συζήτηση των Δημοκρατικών για το αν θα πρέπει να παραιτηθεί ως υποψήφιος του κόμματός του. Αν και φαίνεται πολύ περισσότερο, οι 17 ημέρες από τότε που ο Μπάιντεν εμφάνισε ιδιαίτερα κακή εικόνα στο debate με τον Τραμπ έχουν αναλωθεί σε μια ολοένα και πιο πικρή αναμέτρηση μεταξύ των Δημοκρατικών. Τα πάθη πίσω από αυτή τη διαμάχη -ποιος θα ήταν ο καλύτερος για να νικήσει τον Τραμπ τον Νοέμβριο- παραμένουν εξίσου επίκαιρα. Αλλά το επίκεντρο τώρα θα στραφεί στον Τραμπ. Οι διαχειριστές της εκστρατείας του Μπάιντεν είπαν ότι ανέστειλαν τις διαφημίσεις της με επιθέσεις κατά του Τραμπ την Κυριακή. Θα είναι περίεργο αν αυτό διαρκέσει περισσότερο από μερικές ημέρες. Απομένουν ακόμη πέντε εβδομάδες πριν από τη συνέλευση των Δημοκρατικών στο Σικάγο. Θα ήταν επίσης έκπληξη εάν οι εκκλήσεις για παραίτηση του Μπάιντεν δεν αναζωπυρωθούν.

Είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε -όπως κάποιοι έσπευσαν να κάνουν- ότι οι ήδη καλές προοπτικές του Τραμπ για τις εκλογές έχουν πλέον εκτιναχθεί. Το 1981, ο Ρόναλντ Ρίγκαν εμφάνισε τεράστια αύξηση τηλεθέασης αφού πυροβολήθηκε από έναν μοναχικό ένοπλο. Αυτή η ώθηση εξατμίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι οι ήδη υπαρξιακές εκλογές είναι τώρα πολύ πιο «φορτωμένες» από πριν. Η βία ήδη υπέβοσκε σε μεγάλο μέρος της ρητορικής των δυο κομμάτων. Πλέον είναι ξεκάθαρη.

Είναι πάντα δελεαστικό να επισημάνουμε ότι τα όπλα και οι πολιτικές δολοφονίες αποτελούν βασικό στοιχείο της αμερικανικής δημοκρατίας. Αυτό ισχύει σε σύγκριση με άλλες δημοκρατίες. Όμως οι συνθήκες του 2024 είναι μοναδικές. Μια σφαίρα παραλίγο να σκοτώσει τον άνδρα που ορκίζεται αντίποινα αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ένα πνεύμα εκδίκησης στοιχειώνει την Αμερική.

 

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v