Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυτό το ράλι χρυσού είναι «made in China»

Ποιο είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί τη ζήτηση από την ασιατική χώρα έναντι προηγούμενων ετών. Οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας και η ανασφάλεια λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και πληθωρισμού.

Αυτό το ράλι χρυσού είναι «made in China»
  • στήλη Lex

Η Κίνα έχει τις δικές της παραδόσεις σε ό,τι αφορά τον χρυσό. Η αγορά χρυσού κατά τη διάρκεια της αργίας του Σεληνιακού Νέου Έτους είναι μια από αυτές. Γι’ αυτό το πολύτιμο μέταλλο ιστορικά διαπραγματεύεται με premium στην Κίνα σε σχέση με τις παγκόσμιες τιμές όταν πλησιάζει η γιορτή αυτή, στις αρχές κάθε χρόνου, που είναι και η εποχή που κορυφώνεται η λιανική ζήτηση.

Φέτος, οι Κινέζοι αγοραστές χρυσού έσπασαν την παράδοση και άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού για τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι παγκόσμιες τιμές χρυσού έπιασαν νέο ρεκόρ προ ολίγων ημερών. Οι τιμές των ράβδων χρυσού στο Λονδίνο έχουν σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη από 10% τους τελευταίους μήνες και έχουν επανειλημμένως σπάσει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τον τελευταίο μήνα.

Αυτό ίσως αποτελεί έκπληξη: οι εκροές από τα ETFs χρυσού που υποστηρίζονται από φυσικό χρυσό διαρκώς ανεβαίνουν. Οι καθαρές εκροές έχουν ξεπεράσει τους 113 τόνους το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, σηματοδοτώντας το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο εκροών. Τον Απρίλιο τα funds που είναι εισηγμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία ηγήθηκαν των εκροών.

Αυτό δείχνει πως αυτό το ιστορικό ράλι του χρυσού είναι «made in China». Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών των σχετικών προϊόντων στο Shanghai Gold Exchange σχεδόν διπλασιάστηκε τον Απρίλιο.

Η έκταση αυτής της φρενίτιδας φαίνεται στα premiums. Στην Κίνα, η τιμή spot του χρυσού είναι περίπου 85 δολάρια υψηλότερη ανά ουγκιά troy σε σχέση με τον διεθνή δείκτη αναφοράς του Λονδίνου. Το premium δεν είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της περιόδου που κορυφώνεται η ζήτηση για χρυσό πριν από τον εορτασμό του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Αυτή τη φορά, όμως, το premium επιμένει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Μέρος αυτής της ζήτησης προέρχεται από ομάδες που παραδοσιακά θεωρούν τον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού. Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις κάνουν τα ασφαλή assets, όπως ο χρυσός πιο ελκυστικά. Αλλά τώρα ο χρυσός θεωρείται επίσης αντιστάθμισμα έναντι των αυξανόμενων εικασιών για μια πιθανή υποτίμηση του ρενμίνμπι. Το ρενμίνμπι έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 2% έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Κάποιοι Κινέζοι αγοραστές είναι πιθανό πως καθησυχάστηκαν από τις ενεργές αγορές της κεντρικής τράπεζας. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας τον τελευταίο χρόνο υπήρξε ο μεγαλύτερος αγοραστής μεταξύ των παγκόσμιων ομολόγων της. Η προσθήκη 225 τόνων στα αποθέματα χρυσού της τον περασμένο χρόνο ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τουλάχιστον το 1977.

Ακόμα και με τα σημερινά υψηλά επίπεδα τιμών, ο ενθουσιασμός των Κινέζων αγοραστών παρέχει αρκετό στήριγμα στις τιμές του χρυσού για τους επόμενους μήνες. Καθώς αυξάνεται η παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, το ίδιο θα πρέπει να αυξηθεί και η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v