Η Αρκτική θερμαίνεται έως και τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Με τον μόνιμο πάγο να γίνεται πιο λεπτός και τον θαλάσσιο πάγο να υποχωρεί, δημιουργούνται νέα δεδομένα.
Κάτω από τον πάγο βόρεια του Αρκτικού Κύκλου βρίσκεται το μεγαλύτερο ανεξερεύνητο απόθεμα υδρογονανθράκων που έχει απομείνει στη Γη, με εκτιμώμενα 412 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων ανοίγει νέους δρόμους για τα έθνη που στοχεύουν να αποκτήσουν πρόσβαση και να εκμεταλλευτούν τεράστια αναξιοποίητα αποθέματα. Η Ρωσία συνεχίζει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό, ανακοινώνοντας κίνητρα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2020. Η Νορβηγία επιτρέπει την εξερεύνηση ορυκτών καυσίμων, καθώς και την έκδοση αδειών για γεώτρηση και εξόρυξη ορυκτών βαθέων υδάτων. Τον Μάρτιο του 2023, οι ΗΠΑ ενέκριναν ένα έργο πετρελαίου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αλάσκα, παρά τις αντιδράσεις.
Ακόμη και χώρες εκτός της περιοχής κοιτάζουν προς το βορρά, με την Κίνα να επενδύει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές και περιουσιακά στοιχεία.
Οπως εξηγεί, όμως, και το παραπάνω βίντεο των Financial Times, η γεώτρηση στην Αρκτική είναι πολύ περίπλοκη υπόθεση. Εχει γεωπολιτικές επιπλοκές, είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω καιρικών συνθηκών και δαπανηρή.
Για να καλύπτεται το κόστος οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να παραμείνουν μεταξύ 63 και 84 δολαρίων ανά βαρέλι. Και τα υπεράκτια έργα που ξεκινούν τώρα μπορεί να μην ξεκινήσουν πριν το 2050. Μόνο οι πλουσιότερες χώρες και εταιρείες μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοιους κινδύνους.
Με αυτά τα δεδομένα ακόμα και κολοσσοί, όπως η Shell και η BP, έχουν αποσυρθεί από την περιοχή παρότι προηγήθηκαν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και δεν διακυβεύονται μόνο τα περιθώρια κέρδους. Έως και 1,6 τρισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι άνθρακα αποθηκεύονται στον μόνιμο πάγο της Αρκτικής, περίπου διπλάσια από την ποσότητα που περιέχεται επί του παρόντος στην ατμόσφαιρα.
Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή θα μπορούσε να δημιουργήσει μια έκρηξη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Προσθέστε σε όλα αυτά τις ανησυχίες για πιθανές πετρελαιοκηλίδες και το παζλ ολοκληρώνεται...
© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation