Τραπεζικές πτωχεύσεις πιέζουν τη Fed για τα επιτόκια

Αύξηση 25 μονάδων βάσης αναμένουν σήμερα οι αγορές, την τελευταία στον ιστορικό κύκλο σύσφιξης που ξεκίνησε το 2022. Tα μεικτά σήματα από τον πληθωρισμό βάζουν δύσκολα στην κεντρική τράπεζα. Πώς άλλαξε τα δεδομένα η τραπεζική αναταραχή.

Τραπεζικές πτωχεύσεις πιέζουν τη Fed για τα επιτόκια

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed τόνισαν την ανάγκη για «ευελιξία και εναλλακτικές επιλογές» στην τελευταία συνεδρίαση τον Μάρτιο, καθώς μια σειρά από τραπεζικές πτωχεύσεις έχουν προκαλέσει νέο γύρο αβεβαιότητας όσον αφορά τη μάχη της κατά του επίμονου πληθωρισμού.

Η προσέγγιση αυτή θα παραμείνει προτεραιότητα για τα μέλη της FOMC στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην τελευταία αύξηση επιτοκίων ενός ιστορικού κύκλου νομισματικής σύσφιξης.

Oι αγορές αναμένουν νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, φέρνοντας τα επιτόκια από ένα μηδενικό σχεδόν επίπεδο, μόλις ένα χρόνο πριν, στο 5% με 5,25%. Το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν εστιάζεται στην απόφαση για τα επιτόκια αλλά στην καθοδήγηση των αξιωματούχων της Fed για τις μελλοντικές τους προθέσεις.

Mόλις τον Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed έβλεπαν το «ταβάνι» των επιτοκίων στο 5% με 5,25%. Οι αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου τη συζήτηση για το αν έχει έρθει η ώρα να διακόψουν τις αυξήσεις επιτοκίων.

Η ανησυχία ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα δεν επιτρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων, παρά το γεγονός ότι η αναταραχή στις τράπεζες έχει προκαλέσει φόβους για πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες. Δύο μόλις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται σήμερα σημειώθηκε η τέταρτη πτώχευση αμερικανικής τράπεζας από τον Μάρτιο, με το «λουκέτο» στην καλιφορνέζικη First Republic.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεδομένου του πόσο υψηλός είναι ακόμα ο πληθωρισμός, θα πρέπει να κρατήσουν σφιχτή τη νομισματική πολιτική, αλλά θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε στο ταβάνι των επιτοκίων», δήλωσε η Κάρεν Ντάιναν, πρώην αξιωματούχος της Fed. Ωστόσο, «δεν θα ήταν καλό να δέσουν τα χέρια τους ή να είναι πολύ συγκεκριμένοι για το πού πιστεύουν ότι οδεύουν τα πράγματα», πρόσθεσε.

Όταν η Fed αναθεώρησε την καθοδήγηση τον Μάρτιο, η FOMC έστειλε σήμα ότι είναι πιο κοντά στο τέλος της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων από ό,τι πριν από μερικούς μήνες. Αντί να υπογραμμίζει την ανάγκη για «διαρκείς αυξήσεις» στα επιτόκια, όπως είχε κάνει πριν από ένα χρόνο, το ανακοινωθέν ανέφερε ότι «κάποια επιπρόσθετη σύσφιξη μπορεί να είναι απαραίτητη». Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ κάλεσε τους δημοσιογράφους να εστιάσουν στις λέξεις «κάποια» και «μπορεί» σε αυτή τη φράση.

Σε ένα πλαίσιο όπου ακόμα και η παραμικρή αλλαγή στη φρασεολογία μπαίνει στο «μικροσκόπιο», μια επιλογή για τη Fed είναι να επαναλάβει τη γλώσσα του Μαρτίου ή να κάνει μερικές οριακές αλλαγές, όπως να επισημάνει ότι μπορεί να είναι «ακόμα» απαραίτητη κάποια επιπρόσθετη σύσφιξη. Αυτό θα υποδήλωνε ότι ενώ η Fed μπορεί να μην αυξήσει ακόμα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, θα μπορούσε να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, ανέφεραν οικονομολόγοι.

Κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Fed θα χρησιμοποιήσει τη φρασεολογία που υιοθέτησε στο τέλος του προηγούμενου κύκλου σύσφιξης το 2006, όταν διακήρυξε ότι «ο βαθμός και η έκταση οποιασδήποτε επιπρόσθετης σύσφιξης που μπορεί να απαιτηθεί, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του outlook τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την οικονομική ανάπτυξη».

H επίτευξη της σωστής ισορροπίας είναι καίριας σημασίας, δήλωσε η Σεμπνέμ Καλεμλί-Οτσάν, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και μέλος της συμβουλευτικής οικονομικής επιτροπής της Fed Νέας Υόρκης. Αν οι αξιωματούχοι στείλουν σήμα για παύση και τα οικονομικά στοιχεία δείξουν ότι είναι αναγκαίες ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, μπορεί να αναγκαστούν να κάνουν πίσω.

«Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο», είπε. «Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που θέλουν να αποφύγουν», πρόσθεσε.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν κάπως μεικτά τις τελευταίες εβδομάδες. Τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο, με τον λεγόμενο δείκτη κόστους απασχόλησης να βρίσκεται τουλάχιστον κατά 1,1% υψηλότερα σε καθένα από τα τελευταία επτά τρίμηνα.

Ο Τόμας Σίμονς, επικεφαλής οικονομολόγος στην Jefferies, είπε ότι οι αξιωματούχοι της Fed «πρέπει να ανησυχούν ότι δεν υπήρξε κάποια επιβράδυνση εδώ». Ο βασικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί με βάση τον δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), αλλά ο υποκείμενος ρυθμός εξακολουθεί να παραμένει υψηλός σχεδόν στο 4,5%, επισημαίνει ο Tιμ Ντούι της SGH Macro Advisors.

Ο Γιαν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, εκτίμησε ότι οι αξιωματούχοι θα αποφύγουν να στείλουν ισχυρό σήμα παύσης, λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν στη συνέχεια να ενισχύσουν τις προσδοκίες για απότομη αναστροφή της πορείας της Fed φέτος και μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές των προθεσμιακών συμβολαίων δείχνουν ότι οι περισσότεροι traders στοιχηματίζουν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος και θα τα οδηγήσει κάτω από το 4,5% έως τις αρχές του 2024, μια ιδέα που έχουν αμφισβητήσει οι αξιωματούχοι της Fed.

«Θα υπάρξει μια επιθυμία να αποτρέψουμε την αγορά να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται να δούμε περικοπές και έτσι νομίζω ότι το σήμα θα είναι ότι το ρίσκο είναι να μην υπάρξουν πρόσθετες αυξήσεις από εδώ και πέρα», υπογράμμισε ο Χάτζιους.

Δεν προβλέπει μείωση επιτοκίων από τη Fed μέχρι το 2024, δεδομένης της άποψής του ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αργά από εδώ και πέρα, χωρίς μια απότομη κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα.

Η μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας πηγάζει από τις αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Μετά από ένα τεταμένο Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ενορχήστρωσε νωρίς τη Δευτέρα συμφωνία με την JP Morgan Chase για τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να εξαγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της First Republic, με αποτέλεσμα τη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πέρα από την απειλή της κατάρρευσης περισσότερων τραπεζών, οι περιφερειακές τράπεζες έχουν περιορίσει τον δανεισμό και έχουν υιοθετήσει μια πιο συντηρητική στάση, καθώς αναμένουν πιο αυστηρό εποπτικό έλεγχο από τη Fed.

Tην αβεβαιότητα επιτείνει η προθεσμία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να παραβιαστεί ήδη από την 1η Ιουνίου. Μια χρεοκοπία θα ήταν οικονομική καταστροφή, προειδοποίησαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Οι αξιωματούχοι φαίνονται ήδη διχασμένοι σχετικά με την ένταση του επερχόμενου πιστωτικού σοκ, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα λαμβάνονται από μια πιο διχασμένη επιτροπή νομισματικής πολιτικής.

Ο Ατζάι Ραγιαντχιάκσα, επικεφαλής έρευνας της Barclays, δήλωσε ότι η Fed κατέστησε σαφές ότι η διαδικασία για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός δεν θα ήταν ανώδυνη. «Θέλουν να χαθούν κάποιες δουλειές. Θέλουν μερικά αυγά να σπάσουν. Δεν θέλουν μια εκτεταμένη τραπεζική κρίση, γιατί τότε η κατάρρευση της ζήτησης είναι μη γραμμική και μεγαλύτερη. Αλλά μια πιστωτική συρρίκνωση; Ναι».

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v