Η μεγάλη επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας

Οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα επαναφέρουν στο επίκεντρο την πυρηνική ενέργεια. Οι φόβοι για πιθανά ατυχήματα, το κόστος και η σύγκριση με την αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Μετά από δεκαετίες παρακμής, η πυρηνική ενέργεια βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

Τα ατυχήματα που έχουν συμβεί κατά καιρούς σε διάφορες πυρηνικές μονάδες έχουν δημιουργήσει καχυποψία για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας.

Ωστόσο, ένα άλλος αρνητικός παράγοντας είναι το κόστος. Πρόσφατα έργα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία ξεπέρασαν τον προβλεπόμενο χρόνο κατασκευής και τον αρχικό προϋπολογισμό, τρομάζοντας τους επενδυτές.

Η λειτουργία και η συντήρηση των αντιδραστήρων είναι επίσης δαπανηρή. Στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός στόλος στον κόσμο, 13 αντιδραστήρες έχουν κλείσει από το 2013. Όπως έχουν τα πράγματα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι περισσότεροι από τους μισούς υφιστάμενους αντιδραστήρες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο λόγος είναι ότι εργοστάσια με κόστος λειτουργίας που κάποτε θεωρούνταν πολύ χαμηλό δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στις τιμές την πιο σύγχρονη παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές.

Αλλά ο αγώνας για την επίτευξη του στόχου για τις εκπομπές άνθρακα έχει προσθέσει νέα αξία στους παλιούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι σε αντίθεση με τα αιολικά και ηλιακά πάρακα, μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από τον καιρό.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v