Οι αγορές ποντάρουν σε ταχύτερη αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

Η αλλαγή κατεύθυνσης από τη Fed και η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη σε επίπεδα-ρεκόρ προβληματίζουν τους επενδυτές. Τα στοιχήματα στις αγορές για τις επόμενες κινήσεις. Στο μικροσκόπιο οι δηλώσεις Λαγκάρντ.

Οι αγορές ποντάρουν σε ταχύτερη αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ
  • Των Tommy Stubbington και Martin Arnold

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από μία φορά φέτος, αμφισβητώντας τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας ότι θα παγώσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά.

Οι αγορές έχουν φέρει πιο μπροστά αυτή την εβδομάδα τις προσδοκίες για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με μια αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στο -0,25%, από το -0,5% που βρίσκεται σήμερα, να προεξοφλείται για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το trading στις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Αυτό σημαίνει ότι οι traders αναμένουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις 0,1 ποσοστιαίας μονάδας, με την αλλαγή στις προσδοκίες να λαμβάνει χώρα καθώς το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας πραγματοποιεί συνάντηση σήμερα.

Οι αγορές ανέμεναν μια πολύ μικρότερη αύξηση στο -0,4% έως το τέλος του έτους πριν από τη συνάντηση της Fed την περασμένη εβδομάδα και το «σήμα» για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, το οποίο πυροδότησε νέο γύρο προβλέψεων ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τη Fed αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.

Η ολοένα και πιο εδραιωμένη πεποίθηση στις αγορές ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα αυξηθούν για πρώτη φορά από το 2011 έρχεται παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα αντιταχθεί σε μια πρόωρη σύσφιξη. Η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε τον περασμένο μήνα ότι η κεντρική τράπεζα έχει «κάθε λόγο να μην ενεργήσει τόσο γρήγορα ή τόσο αμείλικτα» όσο η Fed.

«Η ΕΚΤ έχει μείνει προσκολλημένη στο μάντρα της μη αύξησης των επιτοκίων για φέτος, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά αμφισβητεί την άποψη αυτή», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μαγκουάιρ, υπεύθυνος στρατηγικής για τα επιτόκια στη Raddobank. «Οι επενδυτές μπορεί να πιστέψουν ότι η ΕΚΤ θα τρομάξει από αυτή την αλλαγή στον πληθωρισμό».

Ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τις προβλέψεις της ΕΚΤ για αρκετούς μήνες και σκαρφάλωσε στο επίπεδο ρεκόρ του 5,1% τον Ιανουάριο. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να είναι μεγαλύτερες από τις προβλέψεις της ΕΚΤ τη φετινή χρονιά.

Η Νάντια Γκάρμπι, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pictet Wealth Management, προέβλεψε ότι η αύξηση των μισθών θα ανεβάσει ταχύτητα φέτος, μετά την πτώση του ποσοστού ανεργίας στο μπλοκ στο ιστορικό χαμηλό του 7% τον Δεκέμβριο και τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό που ανέφερε το 25% των εταιρειών στην Ε.Ε. -ένα νέο ιστορικό υψηλό.

«Θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τα περιστέρια στην ΕΚΤ τώρα», σημείωσε.

Oι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων πυροδότησαν sell-off στα ομόλογα της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας το 10ετές κόστος δανεισμού της Γερμανίας -έναν τίτλο αναφοράς για τα στοιχεία ενεργητικού σε όλο το μπλοκ- πάνω από το μηδέν. Η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις προσδοκίες για την πορεία των επιτοκίων, σημείωσαν μεγάλη άνοδο από την τελευταία εβδομάδα, σκαρφαλώνοντας στο υψηλό έξι ετών του -0,48% την Τρίτη. Είναι η πρώτη φορά από το 2015 που ανεβαίνουν πάνω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ.

Σήμερα, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να δεχθεί πιεστικές ερωτήσεις για το αν συνεχίζει να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το τέταρτο τρίμηνο και κατά πόσο συνεχίζει να είναι «εξαιρετικά απίθανο» να αυξήσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια φέτος.

Ο Σπύρος Ανδρεόπουλος, οικονομολόγος της BNP Paribas, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν για την ΕΚΤ, έχει εντοπίσει σημάδια ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μείνει υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα.

«Αλλάζουν σταδιακά άποψη και καλά κάνουν, διότι βλέπουμε ότι αυξάνονται οι πιέσεις στις τιμές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άνοδο στις τιμές στην ενέργεια και να πιέσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης πάνω από το 6%.

Αν οι πιέσεις στις τιμές διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ να δράσει πιο γρήγορα από ό,τι αναμένει τώρα, σύμφωνα με κάποιους επενδυτές.

«Αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλά, δεν νομίζω ότι είναι παράλογο να αναμένουμε να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας πριν το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια θα μπορούσαν να κάνουν αύξηση τον Δεκέμβριο», σημείωσε ο Γκάρεθ Κόουλσμιθ, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων στην Insight Investment.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v