Ο πληθωρισμός θα δοκιμάσει σκληρά τα νεύρα των επενδυτών

Τέλος στο εύκολο χρήμα βάζουν οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ. Το πρώτο μήνυμα που έστειλε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και πώς το αντιμετώπισαν οι επενδυτές.

Ο πληθωρισμός θα δοκιμάσει σκληρά τα νεύρα των επενδυτών
  • της Katie Martin

Για πολύ καιρό, περισσότερο από έναν χρόνο, η διαχείριση χρήματος ήταν σχετικά εύκολη, καθώς οι μετοχές κινούνταν υψηλότερα. Αυτό δημιουργεί μια ανήσυχη αίσθηση πως κάτι πρέπει να πάει στραβά και δημιουργεί πιέσεις σε ορισμένους από τους «μπροστάρηδες» των χρηματιστηρίων μετοχών.

Στις αρχές του μήνα, με ευθύνη της Janet Yellen, αφαιρέθηκε λίγη από αυτή την αισιοδοξία. Σε εκδήλωση του περιοδικού Atlantic, η πρώην πρόεδρος της Federal Reserve και νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είπε λόγια που προκάλεσαν φόβο σε κάποιους από τους συμμετέχοντες στην αγορά: «Ίσως τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν κάπως για να διασφαλιστεί πως η οικονομία μας δεν θα υπερθερμανθεί».

Είναι σχεδόν αστείο πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την οποιαδήποτε αντίδραση της αγοράς. Η Fed μείωσε στο μηδέν τα επιτόκιά της και άνοιξε την κάνουλα των μέτρων τόνωσης λόγω της κρίσης του κορωνοϊού πέρυσι. Τώρα, ευτυχώς, ο ρυθμός εμβολιασμού στις ΗΠΑ είναι υψηλός και ο ρυθμός των μολύνσεων μειώνεται. Οι επιχειρήσεις επιστρέφουν γρήγορα στην κανονικότητα. Μάλιστα, τόσο γρήγορα ώστε να υπάρχουν «μποτιλιαρίσματα» και προβλήματα στις προμήθειες σε διάφορους τομείς, από την ξυλεία μέχρι την εργασία.

Δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας για να δεις πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτό. Οι προβλέψεις είναι ανόητες, αλλά θα διακινδυνεύσω μία: η επόμενη κίνηση στα αμερικανικά επιτόκια θα είναι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.

Ωστόσο, μετά τα σχόλια της Yellen, ορισμένες από τις τεχνολογικές μετοχές εκείνες που έλαμψαν τους τελευταίους 12 μήνες έπεσαν σε κατάθλιψη και ο δείκτης Nasdaq έκλεισε τη συνεδρίαση με απώλειες σχεδόν 2%. Η ίδια η Yellen προέβη γρήγορα σε αποσαφήνιση των δηλώσεών της. Δεν «προβλέπει ή συστήνει» αύξηση των επιτοκίων, κάτι που δεν αποτελεί άλλωστε πλέον τομέα της.

Κάποιοι αναλυτές περιέγραψαν τα λόγια της υπουργού Οικονομικών ως ένα ατόπημα που προκαλεί μεταβλητότητα. Οι πιο ψύχραιμοι το εξέλαβαν ως μια δήλωση του προφανούς. Η αντίδραση της αγοράς απλώς τονίζει το πόσο ευαίσθητοι έχουν γίνει κάποιοι επενδυτές και πόσο προσεκτικά πρέπει να επιλέγουν τα λόγια τους οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

«Οι αγορές φαίνονται αποφασισμένες να ζήσουν στο παρελθόν», έγραψε ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Wealth Management. «Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή σε κάθε οικονομία μάς λέει για την τιμή του πετρελαίου του προηγούμενου έτους. Αυτό δεν αποτελεί ανησυχία, αλλά οι αγορές θέλουν να ανησυχούν για κάτι».

Οι κινήσεις της αγοράς αυτήν την εβδομάδα υποδήλωσαν και πάλι πως αυτή η τάση για ανησυχία είναι ισχυρή. Την Τρίτη, οι τεχνολογικές μετοχές υψηλής ανάπτυξης κατέγραψαν πτώση καθώς περίμεναν πως τα στοιχεία που θα ανακοινώνονταν την Τετάρτη για τον πληθωρισμό θα ήταν υψηλά. Την Τετάρτη κατέγραψαν και πάλι πτώση, όταν ο πληθωρισμός πράγματι φάνηκε πως αυξάνεται.

Η τελευταία εκτίμηση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έδειξε μια άνοδο 4,2% τον Απρίλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος -την μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2008. Ορισμένες από τις λεπτομέρειες ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακές: οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών εκτινάχθηκαν κατά 10% τον Απρίλιο μόνο, αντιστοιχώντας σε μεγάλο μερίδιο της πίτας της ανόδου του γενικού δείκτη.

Και πάλι όμως, τίποτα από αυτά δεν θα έπρεπε να αποτελεί μεγάλη έκπληξη.

«Φαίνεται πως η Wall Street σκαρφαλώνει τον τοίχο της ανησυχίας», δήλωσε ο Gregory Perdon, chief investment officer της ιδιωτικής τράπεζας Arbuthnot Latham. «Οι ‘αρκούδες’ ψάχνουν διαρκώς για σημάδια πως έρχεται το τέλος του κόσμου. Βρίσκουν όλες τις πιθανές δικαιολογίες. Η πραγματικότητα είναι πως το μόνο ερώτημα που έχει σημασία είναι αν το άνοιγμα της οικονομίας πηγαίνει καλά ή όχι. Και πηγαίνει καλά. Και η Ευρώπη τα καταφέρνει».

Η λογική υπόθεση πάντα είναι πως στη Fed αρέσει να παρέχει απρόσμενα τόνωση. Δεν της αρέσει να σοκάρει το σύστημα με απρόβλεπτα μέτρα σύσφιξης που περιορίζουν τις χρηματοοικονομικές συνθήκες. Άρα, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την πολιτική εξαιρετικά διευκολυντική ακόμα και στην περίπτωση που ο πληθωρισμός κινηθεί άνω του στόχου, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει νοερά να προετοιμάζουν την αγορά για μια μελλοντική επιστροφή στην κανονικότητα. Οι τελευταίες ημέρες και εβδομάδες δείχνουν πως οι επενδυτές θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό.

Η αστάθεια επικεντρώνεται σε τεχνολογικές μετοχές, που μοιάζει να είναι και το σωστό. Αυτά είναι κακά νέα, αν είσαι, για παράδειγμα, η Cathie Wood της Ark. Το Innovation fund της, που παρακολουθεί τις τεχνολογικές μετοχές, έχει κάνει «βουτιά» πάνω από το ένα τρίτο από την κορυφή του Φεβρουαρίου.

Οι μετοχές που συνδέονται στενά με το Βitcoin και τις νεοεισηγμένες αμερικανικές εταιρείες επίσης αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πρόκειται για μια προσπάθεια να καλυφθεί το σοκ της αγοράς ομολόγων του πρώτου τριμήνου. Οι ειδήμονες σε θέματα σταθερού εισοδήματος, που είναι σκυθρωποί ακόμα και στις καλύτερες περιόδους, κινήθηκαν για να προεξοφλήσουν την αύξηση του πληθωρισμού νωρίτερα φέτος. Το αξιοσημείωτο είναι πως ενώ οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων πράγματι αυξήθηκαν την Τετάρτη μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, ωστόσο δεν άγγιξαν νέα υψηλά.

Οι επενδυτές σε εταιρείες που δεν βγάζουν ακόμα κέρδος βρίσκονται σε σαθρό έδαφος μετά από μια θεαματική άνοδο. Για όλους τους άλλους, πέραν αυτών που πραγματικά πιστεύουν πως η αύξηση του πληθωρισμού θα γίνει ανεξέλεγκτη, τώρα είναι η ώρα για να προετοιμαστούν για συχνές δοκιμασίες των νεύρων τους.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v